Το ταξίδι μιας γκρίζας φάλαινας σπάει το ρεκόρ μετανάστευσης θηλαστικού

0
489

Τον διπλό διάπλου του Ειρηνικού Ωκεανού σε 172 ημέρες διανύοντας μια απόσταση 22.511 κατάφερε μια θηλυκή γκρίζα φάλαινα η οποία ταξίδεψε από την ανατολική ακτή της Ρωσίας έως το Μεξικό και πάλι πίσω.

Η φάλαινα που έλαβε το όνομα «Βαρβάρα» θεωρείται ότι κατέρριψε το ρεκόρ μετανάστευσης μεταξύ των θηλαστικών του πλανήτη μας, το οποίο κατείχε μέχρι πρότινος μια άλλη μεγάπτερη φάλαινα, που είχε εντοπιστεί να διασχίζει 16.400 χλμ. τουλάχιστον με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Η «Βαρβάρα» πλησιάζει στα ανοιχτά της ρωσικής νήσου Σαχαλίνης κάθε χρόνο για να τραφεί.  Η μέτρηση της απόστασης που διένυσε έγινε με ειδικό αισθητήρα τοποθετημένο πάνω της, συνδεδεμένο με δορυφόρο.

Τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biology Letters» υπογράφουν ρώσοι και αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Μπρους Μέιτ του Ινστιτούτου Θαλασσίων Θηλαστικών του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.

—Το ταξίδι της γκρίζας φάλαινας

Οι γκρίζες φάλαινες που ενδημούν στα ρηχά παράκτια ύδατα του Δυτικού Βόρειου Ειρηνικού αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν από τους φαλαινοθήρες κατά τον 20ό αιώνα. Υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τα 180 μέλη σε όλο τον κόσμο. Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα αφού εκεί ζουν πάνω από 2000 ανατολικές γκρίζες φάλαινες.

Εως τώρα ελάχιστα πράγματα ήσαν γνωστά για τις μεταναστευτικές συνήθειες και ικανότητες των δυτικών γκρίζων φαλαινών (οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι ουσιαστικά είναι ένα ενιαίο είδος με τις ανατολικές).

Το ταξίδι της «Βαρβάρας» δείχνει ότι αυτές οι φάλαινες διασχίζουν τον Βερίγγειο Πορθμό Θάλασσα, τον Κόλπο της Αλάσκα και κατεβαίνουν κατά μήκος των δυτικών ακτών της Βόρειας Αμερικής έως τον Κόλπο του Μεξικό, όπου κατά πάσα πιθανότητα είχαν κάποτε γεννηθεί.

Κατά την επιστροφή της, η «Βαρβάρα» δεν ακολούθησε ακριβώς την ίδια διαδρομή, ενώ δεν σταμάτησε για να τραφεί παρότι το ταξίδι της διήρκεσε πεντέμιση ολόκληρους μήνες. Είχε τόσο καλά φάει, όσο έμεινε στα ρωσικά νερά, που μπορούσε να αντέξει ένα τόσο μακρινό ταξίδι χωρίς «ανεφοδιασμό».

Σχόλια