Ο πηλός μπορεί να σώσει τον πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή

2
68

Η δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν οι καμινάδες των βιομηχανικών μονάδων αποτελεί μιας από τις σημαντικότερες προκλήσεις στην προσπάθεια ανάσχεσης της Κλιματικής Αλλαγής.

Πολλά υλικά έχουν δοκιμαστεί με σκοπό τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα: από υβριδικά μεταλλικά-οργανικά υλικά ως ιοντικά υγρά και ένα υλικό που προέρχεται από τους αχινούς.

Στο τελευταίο επεισόδιο αυτής της κρίσιμης για το μέλλον του πλανήτη προσπάθειας μια διεθνής ερευνητική ομάδα υπό την αιγίδα του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU) ανακάλυψε ότι ο απλός άργιλος ή πηλός μπορεί να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά με πιο προηγμένα υλικά.

Ο άργιλος είναι φθηνότερος, παράγεται πιο δύσκολα και δεν είναι τοξικός για το περιβάλλον και θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε βιομηχανικά φίλτρα δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα.

Επίσης διαθέτει μεγάλη επιφάνεια, καλή ικανότητα προσρόφησης, μπορεί να προσλαμβάνει το διοξείδιο του άνθρακα επιλεκτικά πριν από άλλα μόρια, δεν είναι ενεργοβόρο υλικό, είναι επαναχρησιμοποιήσιμο, φθηνό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Τα πλεονεκτήματα αφθονούν.

—Σμηκτίτες

Ορισμένα ορυκτά αργίλου πληρούν αυτά τα κριτήρια, ιδιαίτερα οι σμηκτίτες, μια ομάδα ορυκτών αργίλου που διογκώνονται όταν έρχονται σε επαφή με το νερό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συνθετικό σμηκτίτη στα πειράματά τους, καθώς η κατασκευή τεχνητού πηλού είναι σχετικά ανέξοδη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το διοξείδιο του άνθρακα σε αέρια μορφή δημιουργεί ενώσεις με το σμηκτίτη, κυρίως στα ιόντα της επιφάνειάς του.

Συγκεκριμένα ένας σμηκτίτης αργίλου με την ονομασία φθοροεκτορίτης λιθίου μπορεί να διατηρήσει CO2 σε θερμοκρασίες μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου σε πίεση περιβάλλοντος. Το CO2 που συλλαμβάνεται από τον πηλό απελευθερώνεται όταν θερμαίνεται σε θερμοκρασίες πάνω από αυτό το όριο, γεγονός που επιτρέπει τον έλεγχο της δέσμευσης του CO2.

«Τα πειράματά μας δείχνουν ότι αυτό το είδος του σμηκτίτη μπορεί να συλλάβει και να διατηρήσει τόσο το διοξείδιο του άνθρακα όσο και άλλα υλικά που έχουν μελετηθεί για τον σκοπό αυτό», δήλωσε ο Γιον Όττο Φόσουμ, επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports.

econews

2 Σχόλια

Comments are closed.