Φωτοβολταϊκά: η επιτυχία του net-metering περνάει από το Πεκίνο

0
26

Άμεσο αντίκτυπο στην επιτυχία του μέτρου της αυτοπαραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) αναμένεται να έχει η έκβαση των διαπραγματεύσεων για την κατάργηση των δασμών αντιντάμπινγκ που έχουν επιβληθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές στα κινεζικά πάνελ που εισάγ0νται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μεταδίδει το energypress, μια ενδεχόμενη κατάργηση των μέτρων αντιντάμπινγκ που ισχύουν για τα κινεζικά φωτοβολταϊκά θα μείωνε το κόστος των επενδύσεων σε ποσοστό περίπου 10% καθιστώντας τις ελκυστικότερες και συμβάλλοντας στην αναζωπύρωση της επενδυτικής δραστηριότητας στον χειμαζόμενο κλάδο.

Προς το παρόν, οι αποσβέσεις στις επενδύσεις net metering θεωρούνται μακρόχρονες, ενώ και οι αποδόσεις δεν είναι υψηλές σε βαθμό τέτοιο που να δώσουν μεγάλη ώθηση στην αγορά.

Ενδιαφέρον για το net metering εκδηλώνεται στις επαγγελματικές στέγες επιχειρήσεων με μεγάλες καταναλώσεις, όπως τα ξενοδοχεία, αλλά και στους αγρότες για την τροφοδοσία των αντλιοστασίων.

Τα ευρωπαϊκά μέτρα αντιντάμπινγκ ισχύουν μέχρι το τέλος του 2015. Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το αν θα πρέπει να ανανεωθούν, να καταργηθούν ή να μετριαστούν.

Σχόλια