Μαύρο φλαμίνγκο στη Λάρνακα εκπλήσσει τους επιστήμονες [video]

2
124

Ένα σπάνιο μαύρο φλαμίνγκο εντοπίστηκε πριν από μερικές μέρες στην Αλυκή της Λάρνακας, ένα υποείδος του γνωστού πτηνού που αριθμεί ελάχιστα μέλη σε όλο τον κόσμο.

Το φλαμίνγκο είναι μαύρο σε όλο το σώμα του εκτός από μια τούφα άσπρων φτερών στο πίσω μέρος. Η μετάλλαξη αυτή οφείλεται σε μια σπάνια περίπτωση μελανισμού, μια πάθηση που οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή της χρωστικής μελανίνης.

«Είναι πολύ, πολύ σπάνιο να παρατηρήσει κανείς κάτι τέτοιο (…) Βασικά είναι το αντίθετο του αλφισμού (αλμπινισμού)» δήλωσε στο Reuters ο Παντελής Χαριλάου, επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας στην Κυρίαρχη Βρετανική Βάση της Δεκέλειας, στην οποία υπάγεται η προστατευόμενη περιοχή της Αλυκής.

«Από ό,τι έχω δει στο Διαδίκτυο, μαύρο φλαμίνγκο έχει παρατηρηθεί μόνο μία φορά στο παρελθόν στο Ισραήλ» είπε. Άλλοι ειδικοί εκτίμησαν ότι πρόκειται για το ίδιο φλαμίνγκο που εθεάθη στο Ισραήλ το 2014, προσθέτει το Reuters.

Ωστόσο ο Μάρτιν Χέλικαρ του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου είπε στο Associated Press ότι τα μαύρα φλαμίνγκο δεν είναι και τόσο σπάνια σε διεθνές επίπεδο, αν και είναι η πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, που ένα από αυτά εντοπίζεται στην Κύπρο.

Μέχρι και 20.000 φλαμίνγκο κάνουν στάση κάθε χρόνο στην Αλυκή καθώς μεταναστεύουν από το νότο πίσω στην Τουρκία και άλλες χώρες.

2 Σχόλια

  1. Στην αλυκή Ακρωτηρίου στη Λάρνακα εντοπιστηκε.Διασταυρωστε το και διορθωστε το αν είναι δυνατόν,μπορεί να έχει μικρή σημασία λόγω της κοντινής απόστασης και στο ίδιο νησί αλλά είναι ανακριβές έτσι…

Comments are closed.