Η αιολική ενέργεια ρίχνει τις τιμές του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη

1
88

Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι προημερήσιες (day-ahead) τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, το Μάρτιο, εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών -που ευνόησαν κυρίως τα αιολικά– και της χαμηλής ζήτησης για φυσικό αέριο, σχολιάζει το Platts.

Ο Δείκτης Platts’ Continental Power (CONTI) υποχώρησε κατά 11,5% το Μάρτιο, φτάνοντας στα 38,43 ευρώ τη μεγαβατώρα, έναντι 43,42 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο. Εν συγκρίσει με το Μάρτιο του 2014, η μείωση είναι στο 8,8% και τα 35,06 ευρώ/MWh.

Από την ανάλυση των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου του Platts, προκύπτουν τα εξής:

Γερμανία: Οι προημερήσιες (day-ahead) τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά όρο κυμάνθηκαν στα €30,96/MWh, μειώθηκαν κατά 14% έναντι του Φεβρουαρίου, λόγω της απότομης ανόδου της παραγωγής αιολικής ενέργειας στο β’ 15ήμερο του μήνα. Συνδυαστικά, από έτος σε έτος, η παραγωγή αιολικών και φωτοβολταϊκών έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ στις 10,2 TWh, με τα αιολικά να προσφέρουν 7,3 TWh και τα φ/β μόλις 2,9 TWh.

Γαλλία: Οι προημερήσιες (day-ahead) τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά όρο κυμάνθηκαν στα €42,98/MWh, μειωμένες κατά 12% σε σχέση με το Φεβρουάριο. Τα επίπεδα αιολικής ενέργειας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τον Απρίλιο, καθώς μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξουν αρκετές προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Βρετανία: Πτωτικά κατά 5% κινήθηκαν οι προημερήσιες (day-ahead) τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κατά μέσο όρο άγγιξαν τις 40,28 λίρες τη μεγαβατώρα. Η προμήθεια ενέργειας παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας των αιολικών και των εισαγωγών.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του φυσικού αερίου στην κύρια αγορά του Λονδίνου NBP κάλυψαν το χαμένο έδαφος του προηγούμενου μήνα, καθώς οι εξαγωγές αερίου αυξήθηκαν και ενισχύθηκε η αποθηκευτική δύναμη της χώρας. Η ζήτησης για αέριο στη χώρα κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 259 εκατ. κ. μ. ημερησίως τις 2 τελευταίες εβδομάδες του Μαρτίου.

Ολλανδία: Στον ολλανδικό δείκτη TTF οι day-ahead τιμές αερίου έπεσαν 3% τον Μάρτιο. Οι άνοδος της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, η υψηλή για την εποχή θερμοκρασία και η μείωση των εξαγωγών επηρέασαν σημαντικά την ευρωπαϊκή αγορά αερίου.

Πηγή: energypress

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Νομίζω ότι τα έχετε μπερδέψει λιγάκι. Τα αιολικά, όταν φυσάει, ρίχνουν την οριακή τιμή συστήματος, βγάζουν εκτός τις μονάδες αερίου, ανεβάζουν την λιανική τιμή του ρεύματος (ταρίφα το λένε) και για ρεύμα ή εισαγωγές, ή κάρβουνο. Η Δανία λόγω αιολικών έχει το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ (και ηλεκτροδοτείται από Νορβηγία και Γερμανία). Η Γερμανία διπλασίασε την τιμη του ρεύματος λόγω ΑΠΕ. Πρωτοσέλιδα έξω…

Comments are closed.