Ο βροντόσαυρος επιστρέφει ζωντανός από τον «Πόλεμο των Οστών»

0
509

Τη θέση που του ανήκει στην παλαιοντολογία παίρνει πίσω ο θρυλικός Βροντόσαυρος, ο γιγάντιος, χορτοφάγος δεινόσαυρος.

Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το 1903, οι επιστήμονες της εποχής είχαν θεωρήσει ότι ο βροντόσαυρος αποτελούσε επιμέρους είδος του γένους των Απατόσαυρων και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να ταξινομηθεί χωριστά.

Ο βροντόσαυρος έζησε κατά την Ιουράσια περίοδο πριν από 154 με 150 εκατομμύρια χρόνια. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα που πάτησαν το πόδι τους στον πλανήτη με μέσο μήκος τα 23 μέτρα και μέσο βάρος τους 16 τόνους.

Μια νέα έρευνα Πορτογάλων και Βρετανών επιστημόνων αποκαθιστά τον βροντόσαυρο ως διακριτό γένος. Τόσο ο Βροντόσαυρος, όσο και ο Απατόσαυρος -που και οι δύο ήσαν συγγενείς του Διπλόδοκου- ήσαν γιγάντια ζώα, τα πρώτα απολιθώματα των οποίων είχαν βρεθεί στις δυτικές ΗΠΑ στη δεκαετία του 1870.

—Ο «Πόλεμος των Οστών»

Τον βροντόσαυρο είχε ανακαλύψει τότε ο διάσημος παλαιοντολόγος Όθνιελ Τσαρλς Μαρς ο οποίος ανταγωνιζόταν λυσσαλέα τον άσπονδο συνάδελφό του Έντουαρντ Ντρίνκερ Κόουπ, στον επονομαζόμενο «Πόλεμο των Οστών» για το ποιος θα ανακαλύψει περισσότερα απολιθώματα δεινοσαύρων.

Το 1879, ο Μαρς ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει δύο σχεδόν ακέραιους σκελετούς σαυρόποδων στο Κόμο Μπλαφ του Γουαιόμινγκ, από τους οποίους όμως έλειπαν τα κρανία.

Ανακατασκεύασε το κρανίο χρησιμοποιώντας ως υπόδειγμα το κρανίο ενός σαυρόποδου με πανομοιότυπη «κοψιά», τον Καμαρόσαυρο, και ονόμασε τον σκελετό του Βροντόσαυρο.

Το 1903, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Μαρς το 1899, ανακαλύφθηκε ένα ακόμα σαυρόποδο που έμοιαζε με τον Απατάσαυρο και τον Βροντόσαυρο. Επειδή ο Μαρς και ο Κόουπ συχνά «εκβίαζαν» τις περιγραφές των σκελετών για να καρπωθούν νέες ανακαλύψεις, ένας άλλος συνάδελφός τους, ο Έλμερ Ριγκς, αποφάσισε ότι οι διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη δεν ήταν αρκετές για να διακρίνουμε δύο διαφορετικά γένη και τους ταξινόμησε κάτω από την ταμπέλα του Απατόσαυρου.

Για να επιστρέψουμε στο παρόν, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Εμάνουελ Τσοπ του Νέου Πανεπιστημίου της Λισσαβώνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Peer J» χρησιμοποίησαν τις πιο σύγχρονες μεθόδους για να εξετάσουν εξαρχής το ζήτημα των ομοιοτήτων και των διαφορών και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι Βροντόσαυροι δεν είναι υποκατηγορία των Απατόσαυρων.

Η μελέτη των 300 σελίδων εξετάζει 81 διαφορετικούς σκελετούς, 49 εκ των οποίων ανήκουν στην οικογένεια των Διπλόδοκων, εστιάζοντας σε 477 μορφολογικά χαρακτηριστικά με βάση στατιστικές προσεγγίσεις ώστε να προσδιοριστεί ένα σαφές όριο ανάμεσα στο είδος και το γένος στην πλέον εκτεταμένη έρευνα πάνω στο ζήτημα.

econews

Σχόλια