Σκουριές: H Eldorado Gold υποκινεί τα επεισόδια λέει το ΥΠΑΠΕΝ

0
84

Την ώρα που η κατάσταση στη Χαλκιδική είναι έκρυθμη εξαιτίας της διαμάχης ανάμεσα σε εργαζόμενους στα μεταλλεία χρυσού και ακτιβιστές και κατοίκους που αντιτίθενται στην επένδυση στις Σκουριές, το υπουργείο ΠΑΠΕΝ λαμβάνει σαφή θέση υπέρ των δεύτερων κατονομάζοντας την καναδική εταιρεία Eldorado Gold ως υποκινητή των πρόσφατων επεισοδίων.

Οι μεταλλωρύχοι που διαδηλώνουν υπέρ της επένδυσης καταγγέλλουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατία και εκφοβισμό» εις βάρος τους.

Επισημαίνουν δε ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι υπέρ των επενδύσεων και ότι οι αντιδρώντες είναι κουκουλοφόροι που έρχονται από άλλες περιοχές.

Οι μεταλλωρύχοι έχουν «κλείσει» τη διασταύρωση Στρατωνίου και τη διασταύρωση της Μεγάλης Παναγίας, ενώ όπως λένε θα μείνουν εκεί τα επόμενα 24ωρα.

Η άλλη πλευρά καταγγέλλει ξυλοδαρμούς ακόμα και γυναικών με την ανοχή της αστυνομίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας υπήρξε ένταση ανάμεσα σε κατοίκους που δεν θέλουν τα μεταλλεία και τους εργαζόμενους σε αυτά.

Αφορμή ήταν κάποια συνθήματα κατά της εξόρυξης, που έγραψαν άγνωστοι σε σημεία του χωριού.

Εργαζόμενοι, κατά την Αστυνομία, τους αντιλήφθηκαν και ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση, με το επεισόδιο να μην παίρνει διαστάσεις και να τελειώνει εκεί.

—Κράτος εν μπανανία

Το ΥΠΑΠΕΝ επιτέθηκε στην Eldorado Gold καταγγέλοντας ότι υποκινεί τους εργαζομένους σε επεισόδια ότι δρα ως κράτος εν κράτει και ότι προβαίνει σε αυθαίρετες και επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν την οικονομική και λειτουργική ασφυξία μιας ολόκληρης περιοχής μέσα στις μέρες του Πάσχα.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και δεν μπορούν να παίζουν με τη δημοκρατική νομιμότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο.

«Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει την κυβέρνηση ούτε να αυθαιρετεί.  Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προάσπιση της  νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της» προσθέτει το υπουργείο.

—Παρέμβαση Πανούση

Θέση για το ζήτημα έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης που προειδοποίησε ότι αν δεν λυθεί πολιτικά το θέμα στις Σκουριές, σύντομα θα έχουμε νεκρούς.

«Στις Σκουριές θα έχουμε νεκρούς, αν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Είδα πώς έδρασε η αστυνομία, είδα όμως και άτομα με παραλλαγή να εκτοξεύουν μπουλόνια με σφεντόνες.Έχουμε 3.000 εργαζόμενους στα μεταλλεία και 500 κατοίκους με τη δική τους άποψη, οι οποίοι θα συγκρουστούν, αν δεν υπάρχει αστυνομία. Η δουλειά της αστυνομίας στις Σκουριές ήταν να μη σκοτωθούν μεταξύ τους οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές που βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση με κινδύνους ζωής» δήλωσε ο κ. Πανούσης.

econews

Σχόλια