Η μεσογειακή διατροφή ρυπαίνει λιγότερο το περιβάλλον

0
26

Γνωρίζαμε ότι η μεσογειακή διατροφή ωφελεί την καρδιαγγειακή λειτουργία, προστατεύει από την υπέρταση, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνει την άνοια και την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και εκτινάσσει τη λίμπιντο.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε, τουλάχιστον από εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες, είναι ότι η μεσογειακή διατροφή έχει πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με άλλες «δίαιτες» που προτιμούνται στον δυτικό κόσμο.

Πρόσφατη μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ουέλβα στην Ισπανία συνέκρινε το ανθρακικό αποτύπωμα της καθημερινής διατροφής στην Ισπανία και με αυτό της διατροφής που συνηθίζεται στη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του λεγόμενου αγγλοσαξονικού κόσμου.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία διεθνή προτεραιότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από κάθε άποψη, ακόμα και το οικογενειακό περιβάλλον και την καθημερινή μας δίαιτα», δήλωσε η Ροζάριο Βιδάλ, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 448 μεσημεριανά γεύματα και 448 δείπνα στο νοσοκομείο Χουάν Ραμόν Χιμένεθ στην Ουέλβα καθόλη τη διάρκεια ενός έτους, με θερμιδική αξία 2.000 θερμίδων. Σύμφωνα με τη Βιδάλ τα γεύματα αρκούν για να γίνει ικανοποιητική αναγωγή, καθώς περιλαμβάνουν παραδοσιακά ισπανικά πιάτα που συναντώνται σε κάθε σχολείο, εστιατόριο ή μέσο νοικοκυριό.

Η έρευνα έδειξε πως το μέσο ημερήσιο αποτύπωμα άνθρακα ήταν πέντε κιλά ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e), ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 8,8 και 7,4 CO2e, για την ίδια θερμιδική αξία.

«Οι διαφορές μεταξύ της μέσης αξίας της μεσογειακής διατροφής και των αγγλόφωνων χωρών οφείλεται στη χαμηλότερη κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος στην Ισπανία, το οποίο έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, και στην κατανάλωση περισσοτέρων λαχανικών και φρούτων, τα οποία έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα του άνθρακα», πρόσθεσε η Βιδάλ. «Ως εκ τούτου, εκτός από πιο υγιεινή, η διατροφή μας είναι και πιο οικολογική».

Ένα αποτύπωμα άνθρακα εκφράζει την ποσότητα ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη. Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, διάφοροι άλλοι αέριοι ρύποι συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος, όπως το μεθάνιο. Καθένας από αυτούς χαρακτηρίζεται από ένα δυναμικό υπερθέρμανσης που μπορεί να εκφραστεί σε μονάδες διοξειδίου του άνθρακα.

Το μεθάνιο για παράδειγμα έχει δυναμικό υπερθέρμανσης 25, πράγμα που σημαίνει ότι μετριέται ως 25 κιλά ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα.

econews

Σχόλια