Φυσικό αέριο, υδρογονάνθρακες, αγροτικά προϊόντα: τι ζητάμε από τη Ρωσία

0
20

Για ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας, έκανε λόγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας της συνάντησής του με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ.

«Με τις δύο σημερινές συναντήσεις μας (σσ. η άλλη ήταν με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ), και ιδιαίτερα με εκείνη που είχαμε με τον υπουργό Ενέργειας κ. Νόβακ, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, την Ελλάδα και τη Ρωσία, αλλά και ένα νέο κεφάλαιο ευρύτερα στις ελληνορωσικές σχέσεις» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και προσέθεσε:

«Ξέρετε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική στις διεθνείς της σχέσεις. Και θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτήν την πολιτική διεθνών ενεργειακών σχέσεων, διότι πιστεύουμε ότι έτσι εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και η σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή μας και η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη και φυσικά η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.

Αυτή την πολιτική αναδείξαμε και με την παρουσία μας στη Ρωσία, και αυτό το νόημα είχε η επίσκεψή μας στη ρωσική πρωτεύουσα. Συνομολογήσαμε κατά τις συναντήσεις μας στη Ρωσία και ιδιαίτερα με τον υπουργό Ενέργειας ότι πρέπει να περάσουμε σε ένα νέο επίπεδο, σε ένα νέο στάδιο στις ενεργειακές μας συνεργασίες και τις ενεργειακές μας σχέσεις, και να τις καταστήσουμε πολύ πιο ουσιαστικές και σε όσο το δυνατόν περισσότερους θα έλεγα τομείς. Ανοίγουμε μία νέα σελίδα, ένα νέο κεφάλαιο, πιστεύουμε ότι αυτό το κεφάλαιο θα είναι σε όφελος του ελληνικού και ρωσικού λαού και μπορεί να διαμορφώσει νέα θετικά δεδομένα στην περιοχή μας και την Ευρώπη».

—Οι επιδιώξεις Λαφαζάνη

Τέσσερεις ήταν οι επιδιώξεις του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά το ταξίδι του στη Μόσχα.

Η πρώτη ήταν να μπουν και οι Ρώσοι μέσω της Gazprom στον διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Εξ ού και η δίμηνη παράταση που δόθηκε για την κατάθεση των προσφορών από 14 Μαΐου στις 14 Ιουλίου 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα αλλάξουν τελικά οι όροι του διαγωνισμού και ειδικά αυτός που προβλέπει την παραμονή της κυριότητας των κοιτασμάτων στην πλευρά των επενδυτών, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επόμενες δύο είχαν να κάνουν με το φυσικό αέριο, καθώς η χώρα μας είναι πελάτης της Gazprom μέσω της ΔΕΠΑ. Η χώρα μας ζήτησε τη μείωση της τιμής φυσικού αερίου από τη Gazprom με το επιχείρημα ότι έχουν πέσει σημαντικά οι διεθνείς τιμές την ώρα που οι έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να το πληρώνουν ακριβά, ενώ διαπραγματεύεται με τη Gazprom ώστε η ΔΕΠΑ να μην καταβάλλει πρόστιμο άνω των 100 εκατ. ευρώ στους Ρώσους επειδή δεν κατάφερε να απορροφήσει πέρυσι τις ποσότητες που προβλέπει η μεταξύ τους σύμβαση (ρήτρα «take or pay»), λόγω της μεγάλης μείωσης στη κατανάλωση.

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε την άρση του Ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα (ροδάκινα, κ.ά). Λέγεται ότι ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να άρει το εμπάργκο προς τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, προκειμένου να βρουν και πάλι το δρόμο τους προς τη ρωσική αγορά, συνεκτιμώντας τη στάση της Ελλάδας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Καταλήγοντας τις δηλώσεις του ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «αναμένουμε πως θα είναι θετική η ανταπόκριση της ρωσικής πλευράς» και παρέπεμψε σε αναλυτικότερη ενημέρωση μετά την ολοκλήρωση εκκρεμών συνεννοήσεων με τη ρωσική πλευρά και την άφιξή του στην Αθήνα.

—Τι θέλουν οι Ρώσοι

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι, μετά την ακύρωση του South Stream, προσανατολίζονται στην κατασκευή του εναλλακτικού αγωγού Turk Stream, ο οποίος και θα μεταφέρει φυσικό αέριο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και από εκεί στην ευρωπαϊκή αγορά παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Κατά συνέπεια είναι σαφές ότι  η εξεύρεση λύσης για τις υποδομές που θα συνεχίσουν το ρου του αγωγού Turk Stream πέρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, εντός του ζωτικού της ενεργειακής αγοράς της Ε.Ε. καθίσταται σε νούμερο ένα προτεραιότητα για την ρωσική ενεργειακή πολιτική.

Και στις χθεσινές επαφές πάντως η ρωσική πλευρά δεν άνοιξε τα χαρτιά της ως προς το σχεδιασμό της. Άλλωστε η πάγια θέση που εκφράζεται από τη Μόσχα μετά το ναυάγιο του South Stream είναι ότι η Gazprom υποδέχεται το αρχικό ενδιαφέρον των ευρωπαίων εταίρων να δέχονται αέριο μέσω του νέου αγωγού (Turk Stream), ωστόσο η ρωσική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι είναι αρμοδιότητα της Ευρώπης να κατασκευάσει τις υποδομές δυτικά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

econews

Σχόλια