Ο Ήλιος «μαύρισε» μέσω κομητών τον πλανήτη Ερμή

0
27

Το σκούρο χρώμα της επιφάνειας του πλανήτη Ερμή, του κοντινότερου στον Ήλιο, εξήγησαν αμερικανοί ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο Ερμής απέκτησε το σκοτεινό χρώμα από τις εναποθέσεις μικροσωματιδίων άνθρακα που σκορπίζουν πάνω στον Ερμή οι κομήτες που κινούνται προς τον Ήλιο.

Οι κομήτες που πλησιάζουν τον Ήλιο σταδιακά διαλύονται υπό την επίδραση του ηλιακού ανέμου και σκορπίζουν τη σκόνη τους που περιέχει άνθρακα σε ποσοστό περίπου 25%.

Εκτιμάται ότι σήμερα πια η επιφάνειά του Ερμή περιέχει άνθρακα σε ποσοστό από 3% έως 6%. Από την άλλη πλευρά, ο σίδηρος, ένα στοιχείο που θα μπορούσε να δικαιολογήσει το σκούρο χρώμα της επιφάνειας δεν ξεπερνά σε ποσοστό το 2%.

Οι κομήτες όπως και οι πλανήτες κινούνται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους πλανήτες οι κομήτες έχουν ελλειπτικές τροχιές πράγμα που σημαίνει ότι είτε απομακρύνονται πολύ από τον Ήλιο στην εξωτερική τους τροχιά είτε «βουτάνε» προς το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος όταν το πλησιάζουν.

Ο μικρός πλανήτης Ερμής βρίσκεται σε ένα σημείο του ηλιακού συστήματος όπου πολλοί κομήτες πλησιάζουν σε πολύ κοντινή απόσταση τον Ήλιο και για αυτό το λόγο δέχεται αυτό τον «μικροβομβαρδισμό» σωματιδίων άνθρακα.

Η μελέτη με επικεφαλής την Μέγκαν Μπρουκ Σιάλ δημοσιεύεται στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience».

«Φαίνεται, πως ο Ερμής, ουσιαστικά είναι ένας βαμμένος πλανήτης εξαιτίας της συνεχούς πτώσης μικρομετεωριτών πλούσιων σε άνθρακα», δήλωσε ο καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστημίου Μπράουν Πίτερ Σουλτς.

econews

Σχόλια