Μπλακ άουτ βυθίζει την Τουρκία στο σκοτάδι, προκαλεί χάος

0
12

Εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώνονται σε πολλές περιοχές της τουρκικής επικράτειας συμπεριλαμβανομένων της πρωτεύουσας Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως το μπλακ άουτ ενδέχεται να οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, αλλά πρόσθεσε μαζί με τον υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ πως «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα», απαντώντας σε δημοσιογράφο ο οποίος τον ερώτησε για το ενδεχόμενο να πρόκειται για «τρομοκρατική» επίθεση.

Πάντως, χθες, Δευτέρα, υπήρξε καταγγελία του Επιμελητηρίου Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών Τουρκίας για πρόβλημα στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και το ευρωπαϊκό δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένη η Τουρκία, προκαλώντας ευρωπαϊκές αντιδράσεις.

Το Επιμελητήριο καταγγέλλει πως το σημερινό πρόβλημα προήλθε από την αποσύνδεση της Τουρκίας από το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη δημόσια εταιρεία ηλεκτροδότησης (TEAS), η διακοπή σημειώθηκε στις 10:36 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Το μετρό της Κωνσταντινούπολης και η σιδηροδρομική σήραγγα που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική όχθη της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας εκκενώθηκαν.  Επίσης δεν λειτουργεί το τραμ, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά και επαγγελματικοί χώροι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διακοπές στην ηλεκτροδότηση σημειώθηκαν σε 24 ή 26 από τις 81 επαρχίες της χώρας, πλήττοντας κυρίως την Τραπεζούντα (βορειοανατολικά), το Αϊδίνι (δυτικά), την Αττάλεια (νότια), τη Σμύρνη (δυτικά), το Νικομήδειας (βορειοδυτικά) καθώς και την Προύσα (βορειοδυτικά). Η μοναδική επαρχία που δεν επηρεάστηκε από τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται ότι είναι το Βαν, καθώς είναι η ηλεκτροδότησή του εξασφαλίζεται με εισαγωγές από το Ιράν.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο συνεχούς ενημέρωσης NTV, το οποίο επικαλείται την εταιρεία TΕΑS, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε το μεσημέρι στην Αδριανούπολη (βορειοδυτική Τουρκία) και τη Θεοδοσιούπολη (Ερζερούμ στα βορειοανατολικά). Νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει ότι η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται και σε ορισμένες περιοχές της Άγκυρας.

Σχόλια