Αιγιαλοί: "Μπλόκο" στην εκμετάλλευση με ξαπλώστρες και αναψυκτήρια

0
204

Την απευθείας συλλογική παραχώρηση παραλιών στους Δήμους για την τοποθέτηση καθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών, αναψυ­κτηρίων, κανό, θαλάσσιων ποδηλάτων με μία και μόνη Υπουργική Απόφαση απαγόρευσε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Η παραχώρηση πρέπει να προχωρά κατά περίπτωση και ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης.

Το ζήτημα, πάντως, αυτό που άπτεται της προστασίας του περιβάλλοντος λόγω της σπουδαιότητάς του, παραπέμφθηκε προς νέα κρίση στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του Ε” Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, στα κοινόχρηστα πράγματα περιλαμβάνονται ο αιγιαλός και η παραλία, τα οποία ανήκουν στη δημόσια κτήση και προορίζονται για την άμεση εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, ο οποίος συνίσταται στην κοινοχρησία τους. Σε συνδυασμό δε με τις διατάξεις του Ν. 2971/2001 για την προστασία του οικοσυστήματος των παράκτιων ζωνών, η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης στους ΟΤΑ επιτρέπεται για την άσκηση δραστηριοτήτων οι οποίες είναι ήπιες και συμβατές με τον προορισμό τους ως κοινόχρηστων μόνο κατά περίπτωση και μεμονωμένα και αφού προηγηθεί λεπτομερής και εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Με αυτή ζητούσε να ακυρωθεί Υπουργική Απόφαση του 2009 που επιτρέπει την «απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και πα­ρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, στους Οργανι­σμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων ο αιγιαλός και η παραλία περιλαμβάνονται μεταξύ των ζητημάτων για τα οποία αναγνωρίζεται στους δικηγορικούς συλλόγους το δικαίωμα άσκησης ενδίκων βοηθημάτων και ως εκ τούτου έχει έννομο συμφέρον για να προσφύγει στο ΣτΕ.

—Αντίθετος ο Πατούλης

Την αντίθεσή της στην απόφαση του ΣτΕ εξέφρασε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον πρόεδρο, δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη να ζητά την παραχώρηση με νομοθετική ρύθμιση στους δήμους από την Πολιτεία της χρήσης και διαχείρισης παραλίας και αιγιαλού.

Η ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, διότι θεωρεί ότι οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις για την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους δήμους, έχουν διαχρονικά συμβάλει στην καθαριότητα των ακτών, στη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος χώρου, στην τουριστική αξιοποίηση, την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των λουομένων, με την τοποθέτηση ναυαγοσωστών, αλλά και στην εξασφάλιση για όλα τα παραπάνω ανταποδοτικών εσόδων για τους δήμους.

Η ΚΕΔΕ θα ασκήσει παρέμβαση κατά τη νέα δικάσιμο ώστε οι δήμοι να διατηρήσουν αυτό τους το δικαίωμα.

Σε κάθε όμως περίπτωση και ανεξαρτήτως της έκβασης του ζητήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η ΚΕΔΕ θα προτείνει στα συναρμόδια υπουργεία ευθεία νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε η χρήση και διαχείριση των ακτών να παραχωρηθεί στους δήμους.

econews

Σχόλια