Ώρα της Γης: συσκότιση παγκόσμιων μνημείων σε όλο τον πλανήτη [pics]

0
16

Περίπου 1.200 μνημεία σε 170 χώρες συσκοτίστηκαν το Σάββατο 28 Μαρτίου με αφορμή την εκστρατεία «Ώρα της Γης» που διοργανώνει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ινδονησία και από τη Μόσχα μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο τα φώτα σε εντυπωσιακά κτήρια και μνημεία παγκοσμίου ενδιαφέροντος έσβησαν.

Στη Νέα Υόρκη τα συνήθως εντυπωσιακά νυχτερινά φώτα στο Empire State Building χαμήλωσαν ενώ οι πινακίδες νέον στο Μπρόντγουεϊ έσβησαν.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ βυθίστηκε στο σκοτάδι για πέντε λεπτά. Η διάρκεια της «επιχείρησης» αυτής ήταν περιορισμένη για λόγους ασφαλείας. Εκτός όμως από τον Πύργο του Άιφελ, άλλα 300 μνημεία στην «Πόλη του Φωτός» έσβησαν τα φώτα τους.

«Σώστε το κλίμα μας τώρα!» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στο Βερολίνο: το σχημάτισαν με αναμμένα κεριά, στο έδαφος κοντά στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.

Για μία ώρα έσβησαν επίσης τα φώτα στο Κρεμλίνο, στη Μόσχα, στο Μουσείο του Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, στο Big Ben και το Κοινοβούλιο του Λονδίνου, στο Κολοσσαίο της Ρώμης, στους ουρανοξύστες της Φρανκφούρτης και στην Πλατεία των Ηρώων της Βουδαπέστης.

Στη Μαδρίτη, στους Κήπους απέναντι από το βασιλικό Ανάκτορο, μόλις έσβησαν τα φώτα ποδηλάτες ανέλαβαν να κάνουν πετάλι για να φωτίσουν μια τεράστια υδρόγειο, υπό τα χειροκροτήματα δεκάδων θεατών που χόρευαν και τραγουδούσαν κρατώντας στα χέρια τους μικρές, φωτεινές υδρογείους.

Το «σύνθημα» για την έναρξη της Ώρας της Γης είχε δώσει το Σίδνεϊ από τις 12.30 (ώρα Ελλάδας, 20.30 τοπική ώρα) το μεσημέρι του Σαββάτου. Η περίφημη γέφυρα του λιμανιού βυθίστηκε στο σκοτάδι για μία ώρα.

Βασικός στόχος της δράσης του WWF είναι η παγκόσμια εξοικονόμηση ενέργειας για μία ώρα και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε όλο τον πλανήτη για το κόστος της ενέργειας και την κλιματική αλλαγή.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε ξεκινήσει από το Σίδνεϊ το 2007 και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο. Φέτος επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους 170 χώρες και 1.200 μνημεία.

—Τι έγινε στην Ελλάδα

Η Ελλάδα συμμετείχε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στην «Ώρα της Γης».

Φέτος, το WWF Ελλάς μας κάλεσε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα WWF – Καλύτερη Ζωή. Έξι στους δέκα πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως προκύπτει από έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «Η Ώρα της Γης φέτος δίνει την αφορμή στους πολίτες να ανακαλύψουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής μέσα από τη συμμετοχή τους στη WWF – Καλύτερη Ζωή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φέρνει κοντά και προτρέπει τους ανθρώπους σε μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές τόσο για τους ίδιους όσο και για τον πλανήτη».

Πολλοί είναι οι δήμοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν καλέσει τους δημότες τους να λάβουν μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία, ενώ για ακόμη μια χρονιά έσβησαν για μία ώρα τα φώτα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Την παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF στήριξαν οι Συγκοινωνίες Αθηνών, προσκαλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον με ηχητικά μηνύματα στο Μετρό και στο Τραμ, αλλά και ο  Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Δείτε φωτογραφίες από όλο τον κόσμο!

econews

Σχόλια