Τρεις πενηντάρηδες στον ISS με ρώσικο πύραυλο Soyuz – Ποια ρεκόρ σπάνε

0
21

Ένα διαστημικό όχημα Σογιούζ (Soyuz TMA – 16M), με επιβάτες έναν Αμερικανό αστροναύτη και δύο Ρώσους κοσμοναύτες, απογειώθηκε την Παρασκευή 27 Μαρτίου από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Οι δύο εξ αυτών θα παραμείνουν για πάνω από ένα χρόνο στο διάστημα καταρρίπτοντας το σχετικό ρεκόρ.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό κέντρο ελέγχου της αποστολής, το Σογιούζ – ΤΜΑ16Μ εκτοξεύτηκε βάσει του χρονοδιαγράμματος, στις 22:42 (ώρα Μόσχας). «Η πτήση διεξάγεται κανονικά» διευκρίνισε το κέντρο, λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση.

«Μία εκτόξευση του πυραύλου Σογιούζ- FG πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 19:42 με στόχο να οδηγήσει το Soyouz TMA – 16M σε τροχιά» ανάφερε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos σε ένα δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Το σκάφος προσδέθηκε με επιτυχία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 04:36 ώρα Μόσχας (και ώρα Ελλάδας) βάσει χρονοδιαγράμματος. Μετέφερε τους Ρώσους κοσμοναύτες Γεννάδιο Παντάλκα και Μιχαήλ Κορνιένκο και τον Αμερικανό αστροναύτη Σκοτ Κέλι, μηχανικό της NASA.

O Κορνιένκο, ηλικίας 54 ετών, και ο Κέλι, 51 ετών, αναμένεται να παραμείνουν 342 ημέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το μεγαλύτερο έως σήμερα διάστημα εντός του σταθμού από τότε που ο ISS μπορεί να φιλοξενήσει επιβάτες, το 2000. Και οι δύο έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία πολλές διαστημικές αποστολές και έχουν περάσει περίπου 6 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το σύνηθες δηλαδή διάστημα των αποστολών στον σταθμό.

Ο Παντάλκα ηλικίας 56 ετών θα γίνει ο πιο πεπειραμένος κοσμοναύτης στον ISS και τέσσερεις φορές διοικητής του διαστημικού σταθμού.

Τρεις αστροναύτες, ο Ρώσος Αντόν Σκαπλέροφ, η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι και ο Αμερικανός Τέρι Βιρτς βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και αναμένεται να επιστρέψουν το Μάιο.

Σύμφωνα με τη NASA η νέα αυτή αποστολή έχει στόχο να «συλλέξει βιοιατρικά δεδομένα προκειμένου να προετοιμάσει τις αποστολές μακράς διάρκειας στο διάστημα» καθώς που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν αστροναύτες στον πλανήτη Άρη έως το 2030.

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της NASA, Τσαρλς Μπόντεν, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Roscosmos για μια πιθανή αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη και τη βέλτιστη εκμετάλλευση της χρηματοδότησης και των πόρων που διαθέτουν.

econews

Σχόλια