Η Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος κάνει στάση στο Σύνταγμα

0
26

Μετά την επιτυχή επίσκεψη σε 23 ευρωπαϊκές πόλεις, η περιοδεύουσα Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος (European Space Expo) θα φιλοξενείται στην πλατεία Συντάγματος από τις 28 Μαρτίου έως και τις 5 Απριλίου, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο οι διαστημικές δραστηριότητες και εφαρμογές βελτιώνουν και έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών.

Η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, είναι ελεύθερη για το κοινό και όλο το ενημερωτικό υλικό θα διατίθεται σε πολλές γλώσσες. Η τελετή έναρξης της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 και ώρα 11:00.

Επισκέπτες όλων των ηλικιών θα μπορούν να δουν, να αγγίξουν και να περιεργαστούν τη μεγάλη ποικιλία καινοτόμων τεχνολογιών και υπηρεσιών που προσφέρει η διαστημική βιομηχανία. Με μοναδικές διαδραστικές, εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές παρουσιάσεις η Έκθεση θα αναδείξει τα πολλά οφέλη που προκύπτουν όταν επενδύουμε στο Διάστημα. Περισσότερες από 30.000 εφαρμογές που βασίζονται σε διαστημικές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτιστοποίηση των μεταφορών, στην αύξηση της αποδοτικότητας στη γεωργία και την αλιεία, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ασφάλειας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, Elzbieta Bienkowska, δήλωσε ότι οι επενδύσεις της ΕΕ στο διάστημα είναι καίριας σημασίας για την παροχή απαραίτητων, πλέον, υπηρεσιών για τη σύγχρονη εποχή και καθημερινότητα των πολιτών, ενώ η έκθεση αυτή αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τους επισκέπτες στην Ελλάδα να εξετάσουν το ευρύ φάσμα εφαρμογών που διατίθενται πλέον χάρη στα προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης και γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της Έκθεσης, την Τετάρτη 1 Απριλίου (20.30) θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του Ελληνικού Κέντρου Συλλογής και Ανάλυσης Δορυφορικών Δεδομένων των Αποστολών Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης (Copernicus satellite missions), το οποίο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μέσω των επενδύσεων στα εμβληματικά προγράμματα Galileo και Copernicus, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα επωφεληθούν από πολλές υπηρεσίες και εφαρμογές που δημιουργούν ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά και συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη.

Με το πρόγραμμα Galileo, η Ευρώπη βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο να αποκτήσει το δικό της έξυπνο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, το οποίο θα αποφέρει πολλά οφέλη τόσο στις οικονομίες μας όσο στην καθημερινή μας ζωή. Από το 2015, ο νέος σχηματισμός δορυφόρων θα καταστήσει δυνατή την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών, όπως ακριβέστερη πλοήγηση στα αυτοκίνητα, αποτελεσματική διαχείριση των οδικών μεταφορών, υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, ασφαλέστερες τραπεζικές συναλλαγές, καθώς και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα γεωσκόπησης Copernicus της ΕΕ χρησιμοποιεί δεδομένα που συλλέγονται από δορυφόρους, καθώς και επίγεια εργαλεία μέτρησης για να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της αλλαγής του κλίματος και περιβαλλοντικών ζητημάτων. Τούτο επιτυγχάνεται με την ακριβή παρατήρηση της κατάστασης των ωκεανών ή της χημικής σύστασης της ατμόσφαιρας. Το Copernicus θα χρησιμοποιηθεί επίσης στον τομέα της ασφάλειας, όπως για παράδειγμα στην επιτήρηση των συνόρων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, επί του παρόντος, η αξία ολόκληρης της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας ανέρχεται σε 5,4 δισ. ευρώ ετησίως και απασχολεί περισσότερα από 31.000 άτομα που αντιστοιχεί σε εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης.

Περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης είναι διαθέσιμες εδώ.

Σχόλια