Αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ: οι κορυφαίες τεχνολογίες και χώρες

0
2117

Καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ωριμάζουν μεγάλο στοίχημα και προϋπόθεση για την περαιτέρω διείσδυσή τους είναι η ανάπτυξη των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας ώστε να αντισταθμιστεί το μειονέκτημα της διαλείπουσας καθαρής ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Αποθήκευσης Ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) αυτή τη στιγμή τα εν λειτουργία και υπό κατασκευή έργα αποθήκευσης ενέργειας σε όλο τον κόσμο αριθμούνται σε 599 έργα με συνολική ισχύ 3,55 Γιγαβάτ.

Σε όρους αποθηκευτικής ικανότητας προηγείται η Κίνα με 33,3 Γιγαβάτ σε 96 μονάδες και ακολουθούν η Ιαπωνία με 28,8 Γιγαβάτ σε 78 μονάδες και οι ΗΠΑ με 21,7 Γιγαβάτ σε 391 έργα.

Οι υπόλοιπες επτά χώρες που συμπληρώνουν τη δεκάδα έχουν αποθηκευτική ικανότητα κάτω των 10 Γιγαβάτ.

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν τα περισσότερα έργα αποθήκευσης, κάτι λιγότερο από 400, με τη δεύτερη Κίνα να έχει κάτω από 100.

Δείτε τη δεκάδα των κορυφαίων χωρών στην αποθήκευση ενέργειας:

Top-10-countries-by-energy-storage-and-transmission-268x300

—Οι τεχνολογίες αποθήκευσης

Σχετικά με τους τύπους αποθήκευσης ενέργειας καταγράφηκαν πέντε διαφορετικές πηγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του DOE σε αριθμό έργων προηγείται η ηλεκτροχημική αποθήκευση, ενώ σε όγκο ισχύος με χαώδη διαφορά από τη δεύτερη τεχνολογία η αντλησιοταμίευση σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Μια τεχνολογία που βρίσκεται στα σπάργανα είναι η αποθήκευση σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Αρχικά υπήρχαν μόνο οι λύσεις της θερμικής και της ηλεκτρομηχανικής αποθήκευσης. Η ηλεκτρομηχανική αποθήκευση κυριάρχησε από το 1978 ως το 2012, αλλά έκτοτε το μερίδιό της μειώθηκε. Η ηλεκτροχημική αποθήκευση, δηλαδή οι μπαταρίες, αναπτύχθηκε ραγδαία από το 2000 και εντεύθεν. Η θερμική αποθήκευση έχει διπλασιαστεί σε ισχύ από το 2006 και ξεπέρασε την ηλεκτρομηχανική το 2013.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

5-technology-types

Στην ηλεκτροχημική αποθήκευση προηγούνται με μεγάλη διαφορά οι ΗΠΑ με Ιαπωνία και Κίνα να ακολουθούν.

Στην αντλησιοταμίευση πρώτη είναι η Ιαπωνία και από κοντά ακολουθούν η Κίνα και οι ΗΠΑ.

Στη θερμική αποθήκευση ξεχωρίζει η Ισπανία με τις ΗΠΑ δεύτερες.

Τέλος, στην ηλεκτρομηχανική αποθήκευση και στην αποθήκευση υδρογόνου ξεχωρίζει με διαφορά η Γερμανία.

econews

Σχόλια