Ο Όλυμπος σημαντικότερη κληρονομιά του Ελληνισμού – Το τριήμερο συνέδριο

0
45

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου διοργάνωσε τριήμερο διεθνές συνέδριο, στις 20 έως 22 Μαρτίου 2015 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νέο Αμφιθέατρο του Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ‐ Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με θέμα: «Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας αιώνας από την πρώτη ανάβαση».

Ο Όλυμπος αποτελεί ένα μεγάλο σύμβολο μύθου και ιστορίας του Ελληνισμού, με παγκόσμια αναγνώριση. Πριν από έναν αιώνα στην κορυφή του «Βουνού των Θεών» ανέβηκαν για πρώτη φορά ο διάσημος ελβετός φωτογράφος Fred Boissonnas και ο Daniel Baud‐Bovy με οδηγό τον Χρήστο Κάκκαλο.

Η εμπειρία της πρώτης ανάβασης στην κορυφή «εκτυλίχθηκε» εκ νέου μέσα από ένα ειδικό αφιέρωμα κινούμενων εικόνων, κειμένων και μουσικής που συνέθεσε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το οποίο προβάλλονταν καθ” όλη τη διάρκεια του συνεδρίου στον αίθριο χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης.

Η κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου έγινε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 στις 17:00, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Φορέα Διαχείρισης, από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, τον δασολόγο κ. Παύλο Ανδρεδάκη.

Στην αίθουσα και μεταξύ των εισηγητών και των συνέδρων, παρευρίσκονταν πολιτικοί, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων και απλοί πολίτες,  ενώ τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου παρακολούθησε και ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

H κεντρική εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον κ. Δημήτριο Παντερμαλή, Καθηγητή αρχαιολογίας και Πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με θέμα «Οι θεοί του Ολύμπου στον Δίον». Μια πραγματικά εντυπωσιακή ομιλία που ταξίδεψε το ακροατήριο παρουσιάζοντας με φαντασία και έμπνευση τους θεούς του Ολύμπου και την ζωή στο αρχαίο Δίον.

Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι ομιλητές από το εξωτερικό και την Ελλάδα παρουσίασαν σε τέσσερεις διακριτές Θεματικές Ενότητες πληθώρα εισηγήσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σύνολο των συνέδρων.

Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν κυρίως σε θέματα της ιστορίας και του μύθου, στη φύση και τη μοναδικότητα του Ολύμπου, στην προστασία και διαχείριση προστατευόμενων περιοχών τόσο από πλευράς θεσμικού πλαισίου όσο και από πλευράς παραδειγμάτων καλών πρακτικών και ενεργής διαχείρισης.

Σε διακριτό χώρο της διεξαγωγής του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων της παρολύμπιας περιοχής ενώ επίσης παρουσιάστηκε η συλλογή του κ. Γεωργιάδη με εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα μυθικών μορφών.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τον Δήμο Δίου Ολύμπου ο οποίος φρόντισε για την διευθέτηση ζητημάτων την λειτουργικότητα του περιβάλλοντος χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης.

Επιπλέον το Συνέδριο υποστήριξαν οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας και Λάρισας, ο Δήμος Ελασσόνας, η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας‐Αναρρίχησης και ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 με την υλοποίηση εκδρομής στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, με μια διαδρομή που πραγματοποιήθηκε μέσα από τη διεύλεση των παρολύμπιων οικισμών και χαρακτηριστικών σταθμών όπως Λιτόχωρο ‐Λεπτοκαρυά‐Μονή Κανάλων‐Καρυά‐Συκαμινέα‐Κρυόβρυση‐Πλατανόδασος Παλαιού Σπαρμού‐Ι.Μ. Αγ. Τριάδας Σπαρμού‐Σπαρμός‐Ολυμπιάδα‐Καλλιθέα‐Λόφος‐Πύθιο‐ Κοκκινοπηλός‐Αγιος Δημήτριος‐Φωτεινά‐Λιτόχωρο και όπου οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να ανακαλύψουν στοιχεία της φυσικής
και πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς μας από την ξενάγηση της κ. Ζωής Φτίκα, Αντιπρόεδρου του Φορέα Διαχείρισης και Προϊσταμένης του Δασαρχείου Ελασσόνας.

Κοινή πεποίθηση όλων των παρευρισκομένων και ως συμπέρασμα του Συνεδρίου προέκυψε ότι ο Όλυμπος αποτελεί τη σημαντικότερη κληρονομιά για τον Ελληνισμό και θα πρέπει να τύχει της κατάλληλης διαχείρισης και προστασίας. Οι ενέργειες όλων θα πρέπει
να συγκλίνουν στο να παραμείνει ανέπαφος δια μέσου των αιώνων και να αναδειχθεί η οικολογική, ιστορική, πολιτισμική και κοινωνικοοικονομική του διάσταση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της χώρας μας.

Σχόλια