Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη; Υπέρηχος 4D αναδεικνύει το έγκλημα [video]

0
1564

Γνωρίζαμε ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εγκληματικό τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Προς επίρρωση αυτής της κοινώς πλέον αποδεκτής άποψης, βρετανοί επιστήμονες αποτύπωσαν τις αντιδράσεις των εμβρύων όταν εισέρχεται καπνός στον οργανισμό της μητέρας τους με τη μέθοδο της τετραδιάστατης απεικόνισης (4D).

Στο πλαίσιο του πειράματος, η Δρ Νάντια Ρέισλαντ, από το Πανεπιστήμιο του Ντάρχαμ, στη Βορειοανατολική Αγγλία παρακολούθησε 20 εγκύους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζέιμς Κουκ του Μίντλεσμπρο, τέσσερεις εκ των οποίων κάπνιζαν περίπου 14 τσιγάρα τη μέρα.

Επειτα από ενδελεχή μελέτη των υπερηχογραφημάτων τους κατά την 24η, την 28η, την 32η και την 36ή εβδομάδα της κύησης, παρατήρησε ότι τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν έκαναν πολύ περισσότερες επαναλαμβανόμενες κινήσεις με το στόμα τους ή άγγιζαν το σώμα τους συχνότερα σε σύγκριση με τα έμβρυα εκείνων που δεν κάπνιζαν.

Αυτό αποτελεί ένδειξη καθυστερημένης ανάπτυξης. Συνήθως τα έμβρυα κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης κουνούν λιγότερο το στόμα τους και αγγίζουν λιγότερο συχνά το σώμα τους.

Η τετραδιάστατος υπέρηχος δείχνει πώς το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συντελεί σε καθυστερημένη ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του μωρού.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Acta Paediatrica».

econews

Σχόλια