Γαλλία: Η «παλίρροια του αιώνα» έκανε το Μον-Σαίν-Μισέλ νησί [timelapse&photos]

0
1539

Την επονομαζόμενη «παλίρροια του αιώνα» παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι στο Μον-Σαίν-Μισέλ στις ακτές της Νορμανδίας στη βορειοδυτική Γαλλία, αλλά και σε άλλα σημεία των γαλλικών ακτών.

Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται με αυτό τον τρόπο διότι συμβαίνει κάθε 18 χρόνια περίπου και οφείλεται στην ευθυγράμμιση της Σελήνης, της Γης και του Ήλιου, γεγονός που αυξάνει τη βαρυτική έλξη στις θάλασσες.

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου, όταν η πλημμυρίδα έφτασε στο αποκορύφωμά της, η στάθμη της θάλασσας έφτασε τα 14 μέτρα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.  Στην άμπωτη ήρθαν στο φως τμήματα που καλύπτονται πάντα από το νερό.

Η προηγούμενη «παλίρροια του αιώνα» είχε δημιουργηθεί στις 10 Μαρτίου 1997, ενώ η επόμενη αναμένεται στις 3 Μαρτίου 2033.

Το Μον-Σαιν-Μισέλ (Mont-Saint-Michel) είναι μία μικρή νησίδα στις ακτές της Νορμανδίας, σε απόσταση 1600 μέτρων από την ακτή με την οποία συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Δύο φορές το μήνα συμβαίνει το φαινόμενο της παλίρροιας, αλλά στις ισημερίες το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο: Η θάλασσα κατακλύζει ολόκληρη την περιοχή (και τα χωράφια) γύρω από τη νησίδα, αφήνοντας ελάχιστα ακάλυπτο τον κεντρικό δρόμο προς τη νησίδα (τα πάρκινγκ καλύπτονται ολοσχερώς). Αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα τουριστικά αξιοθέατα στη Γαλλία με 3 περίπου εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

Δείτε το timelapse αλλά και τις εντυπωσιακές φωτογραφίες! 

Σχόλια