Η έκλειψη ηλίου στην Ελλάδα – Πού τη βλέπουμε, τι προσέχουμε

0
41

Η πολυαναμενόμενη έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή στο Βόρειο Ημισφαίριο, οπότε και στην Ελλάδα σε λίγες ώρες.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει από τις 10:39 π.μ. έως και τις 12:49 μ.μ., με το μέγιστο της έκλειψης να λαμβάνει χώρα στις 11:43 π.μ.

Κατά την έκλειψη, ο Ήλιος θα καλυφθεί από τη Σελήνη κατά περίπου το ένα τρίτο.

Η ολική έκλειψη θα είναι ορατή μόνο σε μια λωρίδα πλάτους μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, η οποία περνά από τον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και διασταυρώνεται μόνο με δύο μάζες ξηράς, τα Νησιά Φερόε ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία και το απομονωμένο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική.

Εκεί, οι κάτοικοι θα έχουν την τύχη να απολύσουν το θέαμα της ολικής έκλειψης για περίπου 2,5 λεπτά!

Σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη, ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί μόνο εν μέρει από τη Σελήνη και το φαινόμενο θα γίνει ορατό ως μερική έκλειψη.

Η σκιά της Σελήνης, με πλάτος αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων, θα περάσει από ένα μεγάλο μέρος του βορείου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Ευρώπης, της Γροιλανδίας, της Νέας Γης στον Καναδά, της Βόρειας Αμερικής και της δυτικής Ασίας.

Όσοι θέλουν να απολαύσουν το θέαμα μακριά από την οθόνη του υπολογιστή τους, μπορούν να δουν την έκλειψη στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη ή το Θησείο.

—Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Στον εξωτερικό χώρο του αστεροσκοπείου Πεντέλης θα λειτουργεί ηλιακό φορητό τηλεσκόπιο, συνδεδεμένο με κάμερα που θα μεταδίδει την έκλειψη ζωντανά στο Διαδίκτυο.

Το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, το οποίο ήταν στην εποχή του το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου, θα είναι επίσης ανοιχτό  για την παρατήρηση της έκλειψης στο κτήριο του Aστεροσκοπείου,

Ακόμα,  ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) θα είναι διαθέσιμοι για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε ερωτήσεις.

Τέσσερα επιπλέον φορητά τηλεσκόπια, εξοπλισμένα με ειδικά ηλιακά φίλτρα, θα είναι διαθέσιμα στον ίδιο χώρο υποστηριζόμενα από ερασιτέχνες αστρονόμους.

—Θησείο – Λόφος Πνύκας

Για την παρατήρηση της έκλειψης, τρία φορητά τηλεσκόπια, τα οποία θα χειρίζονται ερασιτέχνες αστρονόμοι, θα βρίσκονται έξω από τον χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη στον λόφο της Πνύκας.

Το προσωπικό του Αστεροσκοπείου θα απαντά σε ερωτήσεις του κοινού και θα προσφέρει γυαλιά με ειδικά φίλτρα για την παρατήρηση του φαινομένου.

—Προσέχουμε τα μάτια μας

Αν θελήσετε να δείτε την έκλειψη, προσέξτε να μην το κάνετε με γυμνά μάτια, χωρίς καμία προστασία γιατί κινδυνεύετε! Μην επιχειρήσετε ούτε να δείτε το φαινόμενο μέσα από τη φωτογραφική σας μηχανή ή από την κάμερα του κινητού σας.

Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή, προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας.

Συχνά οι επιπτώσεις δεν γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.

Το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη.

 

econews

Σχόλια