Ο μαυροπετρίτης και η Κλιματική Αλλαγή – Διεθνής συνάντηση εργασίας στην Αθήνα

0
85

Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικού σχεδιασμού Nature Conservation Consultants (NCC), διοργανώνουν διεθνή συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE «Υλοποίηση μέτρων διαχείρισης για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του πτηνού Falco eleonorae, του μαυροπετρίτη, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» (LIFE ElClimA, LIFE13 NAT/GR/000909).

Το πρόγραμμα LIFE ElClimA ξεκίνησε να υλοποιείται τον Αύγουστο 2014, είναι τετραετούς διάρκειας και έχει ως κύριο στόχο τη διευκόλυνση της προσαρμογής του προστατευόμενου αρπακτικού πουλιού Μαυροπετρίτη στις επιπτώσεις της ήδη κλιματικής αλλαγής. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.

Ο μαυροπετρίτης είναι το σημαντικότερο είδος πουλιού για τη χώρα μας, αφού εδώ αναπαράγεται το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του. Είναι ένα μεταναστευτικό γεράκι που ξεχειμωνιάζει στη Μαδαγασκάρη και στα νησιά του Ινδικού Ωκεανού και έρχεται στη Μεσόγειο την άνοιξη για να αναπαραχθεί, κυρίως σε ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου. Τρέφεται με ιπτάμενα έντομα και μεταναστευτικά μικρόπουλα, που συλλαμβάνει πάνω από τις νησίδες του Αιγαίου. Λόγω της εξάρτησής του από τα μεταναστευτικά πουλιά, αναμένεται ότι θα επηρεαστεί πολύ από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στη συνάντηση εργασίας, θα συμμετέχουν οι πιο σημαντικοί επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με τον Μαυροπετρίτη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανάμεσά τους ο Dr Ristow, που μελέτησε τον Μαυροπετρίτη στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως το 2000, στο μακροβιότερο πρόγραμμα επιστημονικής παρακολούθησης πτηνού που έχει υλοποιηθεί στη χώρα μας. Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι διαχειριστικές και επιστημονικές δράσεις του προγράμματος.

Η συνάντηση εργασίας θα διοργανωθεί στις 20-21 Μαρτίου 2015 στο κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Τριπόδων 28, Πλάκα, www.ellet.gr).

Σχόλια