Πλυντήριο πιάτων: τα μυστικά της σωστής «χωροθέτησης»

0
462

Στην καθημερινότητα ασχολούμαστε με ένα σωρό περίπλοκα και συχνά αγχωτικά πράγματα που η σωστή «φόρτωση» του πλυντηρίου πιάτων φαντάζει τουλάχιστον ασήμαντο ως προτεραιότητα.

Αν όμως σκεφτούμε ότι η σωστή χωροθέτηση των άπλυτων πιάτων και λοιπών σκευών στο πλυντήριο πιάτων μπορεί να μας γλυτώσει τον χρόνο που θα σπαταλήσουμε για να τα ξαναπλύνουμε στο χέρι (αν τα βγάλουμε βρώμικα) και πολύτιμους πόρους όπως νερό και ενέργεια.

Μπορεί η μηχανική λειτουργία ενός πλυντηρίου πιάτων να μοιάζει με απλή υπόθεση, αλλά η «εσωτερική ζωή» του είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη όπως υποστηρίζουν και κάποιοι επιστήμονες που διαθέτουν χρόνο σε τέτοια πράγματα.

Μια μελέτη ανάλυσης της κίνησης του νερού στα οικιακά πλυντήρια πιάτων υποστηρίζει ότι «τα πλυντήρια πιάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο παρουσιάζουν ένα πρόβλημα συμμετρίας: ενώ η εκτόξευση του νερού γίνεται κυκλικά, η κατανομή των πιάτων γίνεται σε ορθογώνιο σχήμα με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία ο αντίκτυπος του νερού να είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με άλλα».

Πώς μπορούμε να κάνουμε το πλύσιμο των πιάτων αποδοτικότερο; Διαβάστε παρακάτω έξι κοινά λάθη που συνήθως κάνουμε και διορθώστε τα.

1. Τοποθετούμε τυχαία πιάτα καλυμμένα από υδατάνθρακες

Τα πιάτα με υπολείμματα υδατανθράκων -όπως μακαρόνια, βρώμη, πατάτες και γλυκά- θα πρέπει να σχηματίζουν έναν κύκλο στο κέντρο του πλυντηρίου πιάτων που να ακολουθεί την περιστροφική κίνηση που διαγράφει ο βραχίονας ψεκασμού νερού.

Οι υδατάνθρακες καθαρίζουν καλύτερα όταν δέχονται απευθείας το νερό καθώς απαιτούν λιγότερο απορρυπαντικό και περισσότερη μηχανική κίνηση.

2. Βάζουμε τα πιάτα με υπολείμματα πρωτεΐνης σχεδόν οπουδήποτε

Από την άλλη πλευρά, τα σκεύη με υπολείμματα πρωτεΐνης -όπως αβγά, λιωμένα τυριά, κρέας- καθαρίζουν καλύτερα αφού πρώτα μουλιάσουν και υποβληθούν σε συνθήκες υψηλής αλκαλικότητας που επικρατούν στην αρχή του κύκλου πλύσεως. Εάν τοποθετήσουμε αυτά τα πιάτα στις άκρες του τετράγωνου χώρου φόρτωσης του πλυντηρίου δέχονται λιγότερη μηχανική δράση του νερού, αλλά τους επιτρέπεται να μουλιάσουν και να καθαριστούν αποτελεσματικότερα.

3. Στριμώγνουμε τα μαχαιροπήρουνα

Τα μαχαίρια και τα πηρούνια χρειάζονται λίγο χώρο ανάμεσά τους ώστε το νερό να μπορεί να περάσει. Μπορείτε να φορτώσετε το ειδικό καλαθάκι με τα αιχμηρά σκεύη να «κοιτούν» προς τα κάτω και τα υπόλοιπα προς τα πάνω για να δημιουργήσετε αυτό το χώρο.

4. Τα βαθιά πιάτα και τα μπωλ κοιτούν προς τα πάνω 

Εάν τοποθετήσετε ένα βαθύ πιάτο με το κοίλο μέρος στραμμένο προς τα πάνω και όχι στον ψεκαστήρα τότε δεν θα καθαριστεί σωστά και θα είναι γεμάτο από το νερό του ξεπλύματος όταν το βγάλετε από το πλυντήριο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τάπερ και άλλα δοχεία.

5. Υπερφόρτωση

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Kenmore πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα σε ένα υπερφορτωμένο πλυντήριο πιάτων (που σημαίνει κακό αποτέλεσμα) και ένα μισοάδειο (που σημαίνει σπατάλη πόρων).

6. Δεν ακολουθούμε τις οδηγίες

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές συνοδεύονται από εγχειρίδια σωστής χρήσης. Μπορεί να γνωρίζουμε πώς να χειριστούμε ένα πλυντήριο πιάτων, αλλά η κάθε συσκευή κρύβει μυστικά που καλό είναι να γνωρίζουμε.

econews

Σχόλια