Μετέωρα πάνω από το Λοχ Νες και την Ελβετία [video]

0
19

Ένας ουράνιο σώμα που διέσχισε τον ουρανό της Ελβετίας την Κυριακή το βράδυ φώτισε τον νυχτερινό ουρανό με μια πρασινωπή λάμψη και έγινε άμεσα αντιληπτό. Ορισμένοι μάλιστα ανέφεραν πως άκουσαν και δυνατές εκρήξεις μαζί με τη λάμψη.Μάλιστα φωτογραφίες από το μετέωρο κατέκλυσαν γρήγορα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μετέωρο καταγράφηκε για πρώτη φορά γύρω στις 20.50 (τοπική ώρα) στην Ελβετία και έγινε ορατός στην Αυστρία, την ανατολική Γαλλία και το νότιο τμήμα της Γερμανίας.

Μάρτυρες υποστηρίζουν πως το φωτεινό αντικείμενο κινούνταν με νότια κατεύθυνση κατά μήκος του ουρανού. Κάποιοι ανέφεραν ότι άκουσαν δύο δυνατές εκρήξεις.

«Η κόρη μου ήταν στο μπαλκόνι , όταν συνέβη αυτό και άκουσε μία έκρηξη. Ένιωσε και ένα μικρό κύμα πίεσης» δήλωσε μια γυναίκα στην τοπική εφημερίδα Aargauer Zeitung.

Η αστυνομία της Ζυρίχης και της Βέρνης φέρεται να έλαβαν πολλαπλές κλήσεις για τα λαμπερά φώτα στον ουρανό.

Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί η φύση του ουράνιου σώματος.

Μετέωρο ονομάζεται στην αστρονομία κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου σε αυτή κάποιου μετεωροειδούς, δηλαδή κάποιου βραχώδους σώματος που μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως αρκετά μέτρα. Η κίνηση του μετεωροειδούς με μεγάλη ταχύτητα και η τριβή της επιφάνειάς του με τα μόρια της ατμόσφαιρας έχει ως αποτέλεσμα τον έντονο ιονισμό των μορίων του αέρα και, συνήθως, την συνεπακόλουθη εκπομπή φωτεινής ακτινοβολίας.

Τα μετέωρα διακρίνονται σε διάττοντες και βολίδες. Οι διάττοντες είναι κατηγορία μετεώρων πολύ μικρών διαστάσεων (περίπου όσο ένας κόκκος άμμου). Παρατηρούνται συχνότερα από όλα τα μετέωρα. Οι βολίδες είναι αρκετά σπάνιες, διαρκούν περισσότερο, φωτίζουν αρκετά έντονα και συνήθως συνοδεύονται από έκρηξη.

Τον Φεβρουάριο του 2013, η ρωσική πόλη Τσελιάμπινσκ σείστηκε από μια έκρηξη μετεωρίτη που κατέστρεψε πολλά κτήρια. Εκατοντάδες άνθρωποι αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για μικροτραυματισμούς, που προκλήθηκαν κυρίως από σπασμένα γυαλιά από το κρουστικό κύμα.

Το ουράνιο σώμα που ήταν υπεύθυνο για αυτή την καταστροφή, ανακαλύφθηκε αργότερα στο βυθό μιας λίμνης, έξω από την πόλη και ονομάστηκε μετεωρίτης Τσελιάμπινσκ.

—Λοχ Νες

Την Κυριακή το βράδυ και λίγο βορειότεραστη Σκωτία, ο ξεναγός Άλασντερ ΜακΝτόναλντ συνέλαβε με την φωτογραφική του μηχανή (βλ. Photo) ένα μετέωρο που έσκισε τον νυχτερινό ουρανό πάνω από την περίφημη λίμνη Λοχ Νες.

Η τοπική ακτοφυλακή δέχτηκε πολλές κλήσεις από κατοίκους των βορειοδυτικών ακτών της Σκωτίας που είδαν τη λάμψη.

econews

Σχόλια