Τα μυστήρια του Εγκεφάλου στο Aegean College – Εκθέσεις και ομιλίες

0
197

Το Aegean College διοργανώνει Εβδομάδα Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο με θέμα «Νευρώνες, νευρόμυθοι και άλλα μυστήρια του εγκεφάλου» από τις 16 ως τις 22 Μαρτίου 2015 στις εγκαταστάσεις του (Πανεπιστημίου 17, Αθήνα).

Η εβδομάδα ενημέρωσης διοργανώνεται στα πλαίσια της 20ής Παγκόσμιας Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο (20th Brain Awareness Week) υπό την αιγίδα της DANA Alliance for Brain Initiatives και της FENS (Federation of European Neuroscience Societies) σε συνεργασία με το διακεκριμένο εκπαιδευτικό νευροεπιστήμονα, Δρ. Ευθύμιο Παπατζίκη (UCL, Institute of Education, University of London).

Το πρόγραμμα της εβδομάδας ενημέρωσης περιλαμβάνει ανοιχτές ομιλίες, παρουσιάσεις και συζητήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες, εκθέσεις από έλληνες καλλιτέχνες που ειδικεύονται στο brain art, αλλά και μία σειρά εκπαιδευτικών επισκέψεων από σχολεία.

—Για τους μαθητές

Στο πλαίσια της «εβδομάδας εγκεφάλου» το Aegean College έχει σχεδιάσει ένα ειδικό διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές με στόχο την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ανάδειξη όλων εκείνων των άγνωστων πτυχών του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής (πρωινές) ενότητες με θέμα τον εγκέφαλο :

-Γνωρίζοντας τον Εγκέφαλο: Παρουσιάσεις και διαδραστικές συζητήσεις με θέμα τον εγκέφαλο
Εισηγητής: Δρ. Ευθύμιος Παπατζίκης – Εκπαιδευτικός νευροεπιστήμονας , (UCL, Institute of Education, University of London)

-Πώς ο άνθρωπος συνέλαβε την ιδέα να φτιάξει ένα μηχανικό Σύμπαν και ο περίφημος «Μηχανισμός των Αντικυθήρων»
Εισηγητής: Ξενοφών Διον. Μουσάς – Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος Πανεπιστημίου Αθηνών

-Οπτικές πλάνες και συναισθησία. Ζούμε σε μία εικονική πραγματικότητα; Ο μορφοπλαστικός και μυθοπλαστικός εγκέφαλος: Το τελειότερο ίσως δημιούργημα της φύσης.
Εισηγήτρια : Χρυσάνθη Ανδρόνογλου – Νευροψυχολόγος , Υπεύθυνη Τομέα Ψυχολογίας του Aegean College

-Brain Games: Διαδραστικά παιχνίδια μέσα από την αρχιτεκτονική
Εισηγητής: Ιωάννης Δέδες – Αρχιτέκτονας, MSc , υποψήφιος διδάκτωρ αρχιτεκτονικής ΔΠΘ και εικαστικός καλλιτέχνης.

-«Φανταστείτε ένα δάσος μέσα σε ένα δέντρο». Η σχέση ανάμεσα στη μουσική, τον ήχο και το πως τα αντιλαμβανόμαστε.
Εισηγητής: Νάσος Βύνιος – Μουσικός, Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος
Ιδρυτής & διευθυντής του εργαστηρίου έρευνας W.S.S. στην Αθήνα, από το 1986

—Απογευματινές ομιλίες

Η εβδομάδα ενημέρωσης για τον εγκέφαλο περιλαμβάνει και μία σειρά δίωρων απογευματινών, ανοιχτών ομιλιών, παρουσιάσεων και συζητήσεων οι οποίες είναι ανοιχτές για το κοινό και θα διαρκέσουν από τις 6 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ.

-Δευτέρα 16 Μαρτίου

Πώς ο άνθρωπος συνέλαβε την ιδέα να φτιάξει ένα μηχανικό Σύμπαν και ο περίφημος «Μηχανισμός των Αντικυθήρων»
Εισηγητής: Ξενοφών Διον. Μουσάς,  Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος Πανεπιστημίου Αθηνών

Τετάρτη 18 Μαρτίου
«Γιατί η φύση κάνει τα παιδιά εξυπνότερα;» – η επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών υλικών στην ανάπτυξη των παιδιών 3 έως 5 ετών
Εισηγήτρια: Έφη Βαλιάντζα-Αφτιά, επισκέπτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διδάκτωρ Μηχανικός Περιβάλλοντος , Νηπιαγωγός του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Παρασκευή 20 Μαρτίου
«Σπάνιες Γαίες»: Ένας διεπιστημονικός διάλογος βασισμένος στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου
Εισηγητές: Σώτη Τριανταφύλλου, συγγραφέας και Σωτήρης Καμενόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας του Πολυτεχνείου Κρήτης ,

—Καλλιτεχνικές εκθέσεις

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ενημέρωσης για τον εγκέφαλο θα φιλοξενηθούν στο χώρο του Κολλεγίου εκθέματα από καλλιτέχνες και επιστήμονες που με έμπνευση τον εγκέφαλο και τις λειτουργίες τους φιλοτέχνησαν μία σειρά από ιδιαίτερα έργα.

-Έκθεση έργων του Ξενοφώντα Διον. Μουσά εμπνευσμένα από το «Μηχανισμό των Αντικύθηρων»

Ο Ξενοφώντας Διον. Μουσάς θα παρουσιάσει μία συλλογή με έργα του εμπνευσμένα από το «Μηχανισμό των Αντικυθήρων». Ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» αποτελεί την επιτομή της φιλοσοφίας, διότι για να φτιάξεις ένα μηχανικό σύμπαν, όπως είναι ο Μηχανισμός, χρειάζεται να έχεις αφομοιώσει την Ελληνική Φιλοσοφία, την φιλοσοφία των Ιώνων φιλοσόφων, και να την έχεις κάνει πράξη.

-Το έργο με τίτλο “Φτάσε όπου δεν μπορείς” της Καίτης Χαλιορή
Η Καίτη Χαλιορή είναι καλλιτέχνης νέων μέσων που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει σπουδάσει Fine Arts & Technology. Δημιουργεί διεπιστημονικά art-projects, που αφορούν την εξέλιξη, τη συμπαντική πληροφορία και τη συνείδηση, ενώ παράλληλα πραγματεύεται ανθρωπιστικά θέματα. Πραγματοποιεί ψηφιακές αποτυπώσεις με σημειολογικές και εννοιολογικές συνδέσεις της φύσης με την επιστήμη και την τεχνολογία, πειραματικές απόπειρες στον χώρο της βιοτεχνολογίας. Δημιουργεί διαδραστικά έργα, εγκαταστάσεις, δημόσια δρώμενα, στον πραγματικό αλλά και τον ψηφιακό κόσμο.

-Έκθεση Γλυπτών από τον Στέφανο Αθάνατο
Ένα στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει τη δουλειά του Στέφανου Αθάνατου είναι η κατάργηση- επαναπροσδιορισμός των λειτουργιών χρηστικών αντικείμενων. Σε ένα αντικείμενο εντοπίζει διάφορες έννοιες όπου πολλές φορές προσπαθεί να τονίσει ή άλλες φορές να ισορροπήσει σε συνδυασμό με κάποιο άλλο ετερώνυμο ή ομώνυμο του. Αυτό που τον γοητεύει στον άνθρωπο είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί. Υπάρχουν πάρα πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους επικοινωνούμε και εξίσου αρκετές δυσκολίες έκφρασης. Εστιάζει σε αυτές προσπαθώντας να τις αναπαραστήσει μέσα από μία καινούργια προσωπική γλώσσα, διακρίνοντας την αδυναμία του ανθρώπινου νου για την υλοποίηση μιας τέλειας γλώσσας.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με το Aegean College στο info@aegeancollege.gr ή στο τηλέφωνο 210 3800811.

Σχόλια