ΑΠΕ: Η «καθαρή» Ευρώπη εξάγει «βρώμικες» τεχνολογίες

0
14

Οι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, μπορεί να προωθούν ενεργά τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, αλλά από την άλλη πλευρά βοηθούν τις εταιρείες τους να εξάγουν τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, το πλέον ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του euobserver μεταξύ 2003 και 2013, οι 34 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, εκ των οποίων οι 21 είναι μέλη και της Ε.Ε., παρείχαν εξαγωγικές πιστώσεις ύψους 12,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα. Σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών προήλθε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να ηγούνται με 1,8 και 1,1 δις αντίστοιχα. Παγκοσμίως, οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες τέτοιων έργων ήταν η Νότιος Κορέα και η Ιαπωνία με 4,1 και 3,3 δισ. δολάρια αντίστοιχα

Το έγγραφο που διέρρευσε από τον ΟΟΣΑ αναφέρει ότι χρήματα ευρωπαίων φορολογουμένων ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων Ευρώ χρησιμοποιήθηκαν ως εγγύηση για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

Παρότι εντός ΕΕ υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην περίπτωση των ενεργειακών έργων σε τρίτες χώρες που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς πιστωτικούς οργανισμούς υφίσταται νομικό κενό.

Οι πιστωτικοί οργανισμοί παρέχουν εγγυήσεις ή δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε τρίτες χώρες αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επίτευξης μίας συμφωνίας.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο του ΟΟΣΑ που διέρρευσε, μόνο το 2012 η Γαλλία και οι ΗΠΑ παρείχαν εγγύηση 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το «σχεδιασμό, κατασκευή, παράδοση και συναρμολόγηση έξι γεννητριών υπομονάδων» για τον σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο Κουσίλε της Νοτίου Αφρικής. Ο συγκεκριμένος σταθμός θα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος του είδους του στον κόσμο, με προβλεπόμενο χρόνο λειτουργίας τα εξήντα έτη.

Ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να περιορίσουν τη χρηματοδότηση έργων άνθρακα ενόψει της συνόδου κορυφής για την κλιματική αλλαγή που θα λάβει χώρα στο Παρίσι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Σεμπαστιάν Γκοντινό, οικονομολόγο της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

«Οι πλούσιες χώρες ζητούν από τις φτωχές να κάνουν κάποιες προσπάθειες. Όταν όμως εξακολουθούν να επιδοτούν τις μικρότερες βιομηχανίες άνθρακα για τα ιδία εθνικά τους οφέλη, είναι κάτι πραγματικά εγωιστικό, έως και γελοίο», δήλωσε ο Γκοντινό.

econews

Σχόλια