Το Αρχιπέλαγος Βανουάτου στο μάτι κυκλώνα 340 χλμ/ώρα [video]

0
29

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς στο Αρχιπέλαγος Βανουάτου στον Ειρηνικό Ωκεανό, εκφράζουν οι αρχές μετά τον καταστροφικό κυκλώνα με ταχύτητα ανέμων που έφτασαν τα 340 χιλιόμετρα ανά ώρα που σάρωσε τα νησιά.

Μέχρι στιγμής, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι οχτώ, αλλά, μόνο σε μια επαρχία, στα βορειοανατολικά της χώρας υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για 44 νεκρούς.

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι η καταστροφή να αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση λόγω του χάους που επικρατεί στην περιοχή.

Υπάρχουν αναφορές ότι έχουν καταστραφεί ολόκληρα χωριά, ενώ τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και επικοινωνιών έχουν καταρρεύσει.

Ο κυκλώνας που βρίσκεται στην κατηγορία «5» της διεθνούς κλίμακας ενδέχεται να είναι ένας από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Για «15 με 30 λεπτά απόλυτου τρόμου και μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία του Ειρηνικού» κάνει λόγο εκπρόσωπος της Unicef.

Ο διευθυντής της οργάνωσης Save the Children, Τομ Σκίροου δήλωσε ότι έχει επιβεβαιωθεί ο τραυματισμός 20 ανθρώπων, βάσει των πληροφοριών που έχει από τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες παροχής βοήθειας.

«Σήμερα το πρωί αντικρίσαμε ένα θέαμα ολοκληρωτικής καταστροφής εδώ», πρόσθεσε ο Σκίροου και συνέχισε: «Σπίτια έχουν καταστραφεί, δέντρα έχουν ξεριζωθεί, οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί και ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους αναζητώντας βοήθεια».

Ο κυκλώνας σάρωσε το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους, όπου ζουν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι και νησιά που βρίσκονται νοτιότερα όπου ζουν περίπου 33.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας, που παρακολουθεί το φαινόμενο, το μεγαλύτερο τμήμα του Βανουάτου έχει πληγεί.

 

Σχόλια