Οι Νεάντερταλ έφτιαχναν περίτεχνα κοσμήματα από νύχια αετού

0
38

Η ανακάλυψη ονύχων αετού που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία, όπως τρίψιμο και γυάλισμα οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι ο συγγενής του σύγχρονου ανθρώπου, ο Χόμο Νεάντερταλ φορούσε κοσμήματα.

Την ανακάλυψη έκαναν αμερικανοί και κροάτες ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παλαιοανθρωπολογίας Ντέιβιντ Φράγιερ του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

Τα ευρήματα ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Κράπινα της σημερινής βόρειας Κροατίας. Συνολικά βρέθηκαν οκτώ νύχια αετού που έφεραν εγκοπές. Τα ευρήματα χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν την εποχή μας, προτού δηλαδή εμφανιστούν στην Ευρώπη οι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens), κάτι που έγινε πριν από περίπου 45.000 χρόνια.

Το είδος στο οποίο ανήκουν τα νύχια είναι ο θαλασσαετός (Haliaeetus albicilla),  το μοναδικό είδος αετού της θαλάσσης που απαντάται και στον ελλαδικό χώρο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νύχια ήσαν συνδεδεμένα μεταξύ τους και αποτελούσαν μέρος περιδεραίου ή βραχιολιού. Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι Νεάντερταλ δεν διέθεταν συμβολική τέχνη ή ότι απλώς μιμήθηκαν τους ανθρώπους, όταν τους συνάντησαν.

Όμως τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ίσως οι Νεάντερταλ τελικά είχαν από μόνοι τους την ικανότητα χρήσης συμβολικών και διακοσμητικών αντικειμένων στην καθημερινή ζωή τους. Αν αυτό όντως ισχύει, τότε οι Νεάντερταλ ουσιαστικά είχαν φτιάξει πρωτόγονα κοσμήματα τουλάχιστον 80.000 χρόνια πριν τους προγόνους μας.

Για «εντυπωσιακή και απρόσμενη ανακάλυψη», έκανε λόγο ο Φράγιερ. «Οι αετοί είναι πολύ δυνατά πουλιά. Χρειάζεται αρκετό θάρρος, αν όχι αποκοτιά, για να πιάσει κανείς ένα τέτοιο πουλί», που οι φτερούγες του έχουν άνοιγμα γύρω στα δύο μέτρα, πρόσθεσε

Η ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε άλλες, που σταδιακά μεταβάλλουν το «προφίλ» των Νεάντερταλ, δείχνοντας ότι κάθε άλλο παρά ανίκανοι και απολίτιστοι ήσαν.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό «PLoS».

econews

Σχόλια