Μεγάλα φωτοβολταϊκά: διπλασιάστηκε η νέα ισχύς το 2014

0
74

Η σωρευτική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης κλίμακας ανήλθε σε 35,9 Γιγαβάτ στα τέλη του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της Wiki Solar, μιας βάσης δεδομένων που περιλαμβάνει όλα τα φωτοβολταϊκά ισχύος άνω των 10 Μεγαβάτ που είναι εγκατεστημένα σε όλο τον κόσμο.

Το 35% αυτής της ισχύος είναι εγκατεστημένη στην Ασία και ακόμα 30% στην Ευρώπη.

Περίπου 14 Γιγαβάτ μεγάλων φωτοβολταϊκών προστέθηκαν μόνο το 2014, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Βασικές αγορές για αυτή την κατηγορία είναι η Βόρειος και Κεντρική Αμερική και βέβαια η Ασία. Το 2013 είχαν προστεθεί 7,4 Γιγαβάτ.

Μετά από δύο χρόνια επιβράδυνσης, η Ευρώπη πρόσθεσε δύο Γιγαβάτ μεγάλων φωτοβολταϊκών το 2014. Ο ιδρυτής της Wiki-Solar, Φίλιπ Γουλφ έκανε την εκτίμηση ότι η Βρετανία μπορεί να ξεπεράσει σύντομα την Ινδία και τη Γερμανία, καθώς οι εγκαταστάτες σπεύδουν να κατοχυρώσουν άδειες και έργα, ενώ επίκεινται αλλαγές που σηματοδοτούν στροφή 180 μοιρών προς τα φωτοβολταϊκά σε στέγες.

Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα συνδέθηκε και το μεγαλύτερο, με ισχύ 48 Μεγαβάτ, αλλά και πιο «πράσινο» οικολογικό πάρκο της Βρετανίας από την Primrose Solar.

Στην αγορά των μεγάλων φωτοβολταϊκών θα συνεχίσουν να κυριαρχούν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία με τους αναδυόμενους γίγαντες της Ασίας να ανακοινώνουν πολύ φιλόδοξα σχέδια αύξησης της ηλιακής τους ισχύος. Η Κίνα έχει θέσει στόχο τα 100 Γιγαβάτ το 2020 και η Ινδία έχει θέσει τον ίδιο στόχο το 2022.

econews

Σχόλια