Εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική: οι εργαζόμενοι, οι άδειες και ο Λαφαζάνης

0
192

Νέα επεισόδια στην υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες με διαμαρτυρία υπαλλήλων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ανάκληση προς έλεγχο και εκ νέου παραχώρηση αδειών υλοτόμησης και συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου με τους Καναδούς της Eldorado Gold.

—Συγκέντρωση στο υπουργείο

Δυναμικό «παρών» έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσαν χθες (11 Μαρτίου) εργαζόμενοι στα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής. Συγκεκριμένα, περίπου 150 άτομα ταξίδεψαν στην Αθήνα από τη Χαλκιδική με αίτημα την επαναπρόσληψη 55 συναδέλφων τους υλοτόμων-δασεργατών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε η απόφαση αναστολής της άδειας λειτουργίας των μεταλλείων στον τομέα της υλοτομίας. Οι διαδηλωτές ζητούσαν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά τελικά χθες (11/2) συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη. Επειτα από τη συνομιλία τους, κατά την οποία ενημέρωσαν εκτενώς τον κ. Τσιρώνη, εκείνος με τη σειρά του συναντήθηκε με τον κ. Λαφαζάνη. Οι δύο υπουργοί κατέληξαν ότι η άδεια είναι νόμιμη και επομένως δεν τίθεται ζήτημα αναστολής. Οπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ο κ. Λαφαζάνης τούς διαβεβαίωσε ότι θα επανέλθουν στις θέσεις τους.

Οι εργαζόμενοι απελευθέρωσαν μεν την είσοδο του υπουργείου, ωστόσο παραμένουν στην Αθήνα τουλάχιστον μέχρι σήμερα, έως ότου διευθετηθεί πλήρως το θέμα. Οπως εξηγούν, εκκρεμεί η αποστολή σχετικού email στο δασαρχείο της περιοχής, στο οποίο θα γνωστοποιούνται τα νέα δεδομένα και αντίστοιχα η παροχή εκ νέου της άδειας λειτουργίας.

Όσον αφορά στην άδεια θέση πήρες και το Πασόκ που κατήγγειλε ότι Λαφαζάνης και Τσιρώνης παίζουν το ρόλο «κακού και καλού αστυνομικού» απέναντι στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «το τραγελαφικό είναι ότι μετά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Τσιρώνης αναγνώρισε ότι κακώς ανακλήθηκαν οι σχετικές άδειες υλοτόμησης καθώς ήταν απόλυτα σύννομες.

Το παιχνίδι που παίζουν οι δυο υπουργοί – ο ένας τον ρόλο του κακού και ο άλλος του καλού– έχει αποκαλυφθεί πλήρως. Επιτέλους ας πάρουν ξεκάθαρη θέση και να πάψουν να διχάζουν για μικροκομματικές σκοπιμότητες τους πολίτες Χαλκιδικής».

—Ο Λαφαζάνης εγκάλεσε τους εργαζόμενους

Στο μεταξύ -βγαίνοντας από ενεργειακό συνέδριο στο οποίο αφού κατήγγειλε τη «νεοφιλελεύθερη πολιτική» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέλει να μας μετατρέψει σε «ενεργειακή μπανανία» ζήτησε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση έργων υποδομών όπως η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα- ο κ. Λαφαζάνης εγκάλεσε τους εργαζόμενους για τη διαμαρτυρία τους.

«Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να διαμαρτύρονται για την αντιδικία μας με τη εταιρεία, η οποία κατά τη γνώμη μας δεν ακολουθεί αυτές τις ρυθμίσεις που επιβάλει η ελληνική νομοθεσία, τουλάχιστον σε όλο το εύρος της» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης και διαβεβαίωσε ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα στη Χαλκιδική» και ότι «η απασχόλησή τους είναι απόλυτα διασφαλισμένη».

—Η άδεια που ανακλήθηκε

Η υλοτόμηση και αποψίλωση της περιοχής  Καρατζά αφορά μια έκταση 300 στρεμμάτων για μελλοντική εναπόθεση παραπροϊόντων εξόρυξης από το λατομείο των Σκουριών Χαλκιδικής.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι είχε ζητήσει από το αρμόδιο δασαρχείο τον πλήρη φάκελο για τα πρωτόκολλα υλοτόμησης, προκειμένου να διενεργηθούν  οι αναγκαίοι έλεγχοι καθώς και τη διακοπή κάθε υλοτομικής εργασίας έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι (δεν γνωρίζουμε ποιος τον διενήργησε) και από τη διαδικασία προέκυψε η νομιμότητα των πρωτοκόλλων. Ως εκ τούτου οι άδειες υλοτόμησης κρίθηκαν νόμιμες και οι εργασίες μπορούν να συνεχιστούν.

 —Παρενέβη και ο δήμος Αριστοτέλη

Στη διαμάχη εταιρείας-εργαζομένων και υπουργείου-αντιδρώντων κατοίκων της Χαλκιδικής παρενέβη πριν μερικές ημέρες ο δήμος Αριστοτέλη, ο οποίος κατηγόρησε την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» ότι χρησιμοποιεί τους εργαζόμενούς της για να εκβιάσει καταστάσεις ως προς την αδειοδότηση και τελική δρομολόγηση της επένδυσης στις Σκουριές.

Συγκεκριμένα, ο δήμος υποστηρίζει ότι «η μεταλλευτική επιχείρηση συνδέει την υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα με τα μελλοντικά της σχέδια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επένδυση στις Σκουριές επηρεάζει και την παρουσία της εταιρείας στο Στρατώνι, τις Μαύρες Πέτρες και στην Ολυμπιάδα και τελικά μέσα σε μια επιχειρούμενη ασάφεια για το μέλλον των υφιστάμενων εργαζομένων προβάλλεται το εκβιαστικό δίλημμα “όλα ή τίποτα'».

«Η δημοτική αρχή αρνείται να συνεργήσει, σε μια προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης, ότι με την ανάκληση θεώρησης της αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές οι περίπου 1.900 εργαζόμενοι, κατά δήλωση της εταιρείας, μένουν άνεργοι, ενώ ζητά απ’ αυτήν να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της σε σχέση με την υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα και τους εργαζόμενους σε αυτήν όπως και να δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των σημερινών εργαζομένων» συνέχιζε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός στον Σκάι, κ. Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου, 130 επιστήμονες-εργαζόμενοι της εταιρείας απέστειλαν διευκρινιστική ανακοίνωση προς τον δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Γιάννη Μίχο με την οποία απαντούν στα τεχνικά ζητήματα και ενστάσεις που εγείρει η δημοτική Αρχή.

Επίσης, ο κ. Θεοδωρακόπουλος υποστήριξε ότι η έγκριση της επένδυσης στις Σκουριές θα μεταφραστεί σε 500 νέες θέσεις εργασίας για την περιοχή τόνισε ότι η εταιρεία «δεν έχει τίποτα να κρύψει» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη -σύμφωνα με τη δέσμευσή τους- επίσκεψη των κκ. Λαφαζάνη-Τσιρώνη στα λατομεία της περιοχής (Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Σκουριές).

—Συνάντηση με τους Καναδούς

Την πρόθεσή τους να επισκεφθούν τα λατομεία εξέφρασαν οι κκ. Τσιρώνης και Λαφαζάνης ύστερα από επίσκεψη στο υπουργείο το Σάββατο, του πρέσβη του Καναδά στην Αθήνα, Ρόμπερτ Πεκ, του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, του προέδρου της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» Εντουάρτο Μούρα και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «να σχηματίσει πληρέστερη εικόνα, βλέποντας επί τόπου την κατάσταση και διεξάγοντας ουσιαστική συζήτηση με όλες τις πλευρές και όλες τις απόψεις».

Σε σχέση με τη συνάντηση, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, οι δύο πλευρές, η κάθε μια από τη δική της οπτική, είχαν μια πρώτη «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων» σχετικά με τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, η οποία μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί και στο εγγύς μέλλον.

econews

Σχόλια