Ελληνικό αυτοκίνητο καίει υδρογόνο, «εκπέμπει» νερό για το σίδερο – Eco Racer

1
250

Το Eco Racer είναι ένα απόλυτα ασφαλές και αθόρυβο αυτοκίνητο που κινείται με καύσιμο υδρογόνο, έχει αυτονομία 600 χιλιομέτρων με ένα λίτρο καυσίμου (σε ισοδύναμο υδρογόνου) και κατασκευάζεται με πολύ χαμηλό κόστος.

Σημαντικότερο όλων το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ελληνικό προϊόν, δημιούργημα της ερευνητικής ομάδας Ανάπτυξης Οχημάτων με Μηδενικούς Ρύπους του Πολυτεχνείου Κρήτης με επικεφαλής τον κ. Χρόνης Σπανουδάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομάδα ασχολείται από το 2007 με την κατασκευή οχημάτων τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον, με γνώμονα τη μείωση των ρύπων, της ηχορρύπανσης και την αύξηση της αυτονομίας.

Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί τρία οχήματα στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης υπό την επίβλεψη του καθηγητή, κ. Τσουρβελούδη. Το πλαίσιο, το κάλυμμα, τα ηλεκτρονικά του οχήματος, όλα γίνονται από τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό του Πολυτεχνείου, με τη συνεργασία και των άλλων τμημάτων.

Στη διαδικασία της κατασκευής έχουν χρησιμοποιηθεί σύγχρονα υλικά, όπως ανθρακονήματα, ειδικά κράματα αλουμινίου και άλλα που σχετίζονται με την κίνηση, την ασφάλεια του οχήματος και φυσικά την ενεργειακή διαχείριση η οποία περιλαμβάνει τον κινητήρα υδρογόνου και τις μπαταρίες.

Το αποθηκευμένο σε φιάλη υδρογόνο αξιοποιείται ενεργειακά για την παραγωγή ρεύματος στον αθόρυβο κινητήρα του οχήματος, ενώ η μόνη εκπομπή του είναι το αποσταγμένο νερό.

Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη αποσπάσει τέσσερα διεθνή βραβεία επιτυγχάνοντας σημαντικές διακρίσεις στον τομέα της ασφάλειας των οχημάτων, στις κλιματικές επιδόσεις και στην κατανάλωση.

Βασικός στόχος της ομάδας είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης για να καταφέρει την παραγωγή του πρωτοτύπου σε βιομηχανική κλίμακα

«Εμείς αυτό που πραγματικά αναζητούμε κάθε χρόνο για τη λειτουργία της ομάδας (κυρίως με χορηγίες εμπορικών εταιριών) είναι να προχωρήσουμε σε μια ελληνική κατασκευή ενός τέτοιου οχήματος, ώστε να γίνει δυνατή η κατασκευή του και να αξιοποιηθούν όλα αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρις στιγμής» ανάφερε στο ΑΠΕ ο κ. Σπανουδάκης.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.