Λαφαζάνης: η Ελλάδα δεν θα γίνει ενεργειακή μπανανία

0
11

«Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή χώρα για να παραμείνει εξαρτημένο τροϊκανό οικονομικό προτεκτοράτο που θα συμπληρώνεται από ένα είδος ενεργειακής μπανανίας» επισήμανε σήμερα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στο Athens Energy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Λαφαζάνης άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καταγράφεται με νεοαποικιακές λογικές αλαζονείας και ειρωνείας των ισχυρών σε βάρος των αδυνάτων και δεν μπορεί να διευρύνει τις ανισότητες.

«Η ενεργειακή ένωση, την οποία φιλοδοξούν να οικοδομήσουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, δεν μπορεί να μεταφράζεται ως μια μεγάλη νεοφιλελεύθερη ενεργειακή αγορά, η οποία θα ακυρώνει τις εθνικές ενεργειακές ανάγκες στην περιφέρεια, θα φέρει τη σφραγίδα των ισχυρών χωρών της ΕΕ και στην οποία θα κυριαρχούν μια χούφτα πολυεθνικοί ενεργειακοί γίγαντες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν με επιμονή της τρόικας όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην ανόρθωση της οικονομίας αλλά επέτειναν τον εφιάλτη επιδεινώνοντας την ενεργειακή φτώχεια και την ύφεση. Παρόμοιες καταστάσεις παρουσιάζονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου έχουν κυριαρχήσει άκρως επικίνδυνες νεοφιλελεύθερες πολιτικές» είπε ο υπουργός. Δήλωσε δε, ότι, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην πρόταση να ελέγχει εκ των προτέρων η ΕΕ τις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών-μελών.

Τόνισε δε, ότι, η διασύνδεση Κύπρου με την Κρήτη και των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα ενδιαφέρουν όλη την Ευρώπη και γι” αυτό, στο σύνολό τους, τα έργα θα έπρεπε να θεωρηθούν ως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Επανέλαβε δε, ότι, η κυβέρνηση επιδιώκει πολυμερείς και πολυδιάστατες ενεργειακές σχέσεις, χωρίς αγκυλώσεις, με όλες τις χώρες της περιοχής και της Ευρώπης «με την ευρεία γεωγραφική έννοια της τελευταίας». Η Ελλάδα, είπε, «δεν πρόκειται να συνεχίσει να είναι εξαρτημένο πιόνι μονομερών ενεργειακών επιλογών και αξόνων, δεν είναι εξαρτημένος δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης».

Αναφερόμενος στην ελληνική ενεργειακή αγορά ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει και να ανασυγκροτήσει τις ενεργειακές επιχειρήσεις και πρώτα απ” όλα να τις απεξαρτήσει από διαπλεκόμενα ιδιωτικά συμφέροντα. «Δίνουμε προτεραιότητα στη δημόσια παρέμβαση στον χώρο της ενέργειας, χωρίς να αγνοούμε ή να υποβαθμίζουμε τον ιδιωτικό τομέα. Γι αυτό είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας» τόνισε και πρόσθεσε, «φωτογραφίζοντας» την περίπτωση του ΔΕΣΦΑ: «Οι ιδιωτικοποιήσεις, για ορισμένους, έχουν καταστεί συνώνυμο των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και αν οι επιχειρήσεις μεταβιβάζονται σε κρατικές επιχειρήσεις τρίτων χωρών».

Για τους αγωγούς ο υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κόμβο διέλευσης και πύλη ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης. Στην κατεύθυνση αυτήν η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή των αγωγών ΤΑΡ και IGB ως μέρος του νοτίου διαδρόμου και διεκδικεί αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα και τον λαό, κάτι που θεωρούμε εύλογο και δίκαιο.

Τέλος για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «χωρίς την ασφαλή και δίκαιη αναζήτηση και εκμετάλλευση των όποιων θαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων, στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας και στην Ευρώπη. Κεντρικό ζήτημα για μια τέτοια σταθερότητα, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της με βάση την πιστή και απόλυτη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η κυβέρνησή μας είναι απόλυτα προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο και είμαστε έτοιμοι, σε αυτή τη βάση, να συμβάλλουμε θετικά για την επίλυση όλων των σχετικών προβλημάτων που εγείρονται από άλλες πλευρές».

Σχόλια