Αιολική ενέργεια: συνήθεις παρανοήσεις του κοινού για το κόστος και την παραγωγή

0
10

Η κοινή γνώμη της Βρετανίας εκτιμά ότι οι επιδοτήσεις προς την αιολική ενέργεια που επιβαρύνουν τους καταναλωτές ρεύματος είναι πολλαπλάσιες από τις πραγματικές, αναφέρει δημοσκόπηση του κλαδικού φορέα RenewableUK.

Συγκεκριμένα, οι 2.000 καταναλωτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση πιστεύουν ότι οι επιδοτήσεις προς τα αιολικά πάρκα επιβαρύνουν κατά μέσο όρο με 259 στερλίνες ετησίως έναν τυπικό λογαριασμό ύψους 1.300 στερλινών.

Ωστόσο, η RenewableUK υποστηρίζει ότι το πραγματικό κόστος των αιολικών επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά κυμαίνεται στις 18 στερλίνες ετησίως.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η κοινή γνώμη υποεκτιμούν την κρατική υποστήριξη προς την αιολική ενέργεια. Ειδικότερα, οι πολίτες υπολογίζουν την κρατική υποστήριξη σε 40% επί του κόστους, τη στιγμή που τα κυβερνητική στοιχεία αναφέρουν ότι η υποστήριξη προς τα υπεράκτια αιολικά ανέρχεται σε 74% και για τα χερσαία σε 68%.

Υποεκτιμούν επίσης τη  συχνότητα παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι ανεμογεννήτριες παράγουν ενέργεια σε ποσοστό κάτω του 50% επί του συνολικού χρόνου ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η RenewableUK υποστηρίζει ότι παράγουν -με διαφορετικά φορτία ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου- σε ποσοστό μεταξύ 70% και 85% επί του συνολικού χρόνου.

Επίσης, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων υπερεκτιμούν την ταχύτητα του ανέμου που απαιτείται ώστε να λειτουργήσει μια ανεμογεννήτρια. Πιστεύουν δηλαδή ότι χρειάζεται ταχύτητα ανέμου από 22,4 χλμ/ώρα και πάνω την ώρα που απαιτείται κάτι περισσότερο από ένα απλό αεράκι των 11,2 χλμ/ώρα.

Όπως αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος της RenewableUK, Μαρία ΜακΚάφερρυ «αυτές οι ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν σημαντικές παρανοήσεις σχετικά με το κόστος υποστήριξης της αιολικής ενέργειας, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που πιστεύει ο κόσμος».

Μια «μικρή αλλά ηχηρή μειοψηφία επιχειρεί να διαστρεβλώσει τα δεδομένα» προσθέτει.

econews

Σχόλια