Ελληνική πατέντα παράγει ρεύμα από ούρα

0
213

Μια λεκάνη τουαλέτας που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα αξιοποιώντας το ενεργειακό δυναμικό των ούρων ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή.

Ειδικότερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Ιερόπουλο, αναπτύσσουν τη λεκάνη-«ουρογεννήτρια» στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Urine-tricity» το οποίο χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς  σε συνεργασία με τη βρετανικής ΜΚΟ Oxfam.

Η λεκάνη ήδη δοκιμάζεται στο «κάμπους» του πανεπιστημίου και προορίζεται για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ανθρώπων σε απομακρυσμένα μέρη εκτός δικτύου όπως οι κατασκηνώσεις, τα στρατόπεδα προσφύγων και διάφορες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

—Πώς λειτουργεί

Στη λεκάνη εγχέονται βακτήρια τα οποία διασπούν τις χημικές ουσίες των ούρων απελευθερώνοντας ενέργεια με την μορφή ηλεκτρισμού. Εν συνεχεία η ενέργεια αποθηκεύεται σε ένα πυκνωτή μέσα σε μια κυψέλη καυσίμου.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι χρήστες της λεκάνης βλέπουν ζωντανά σε μια οθόνο στον πυθμένα της τουαλέτας τη μετατροπή της βιοχημικής ενέργειας σε ηλεκτρική.

Όπως είπε ο Ιωάννης Ιερόπουλος, ο οποίος είναι ειδικός στην παραγωγή ενέργειας από αντισυμβατικές πηγές, «αυτές οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμων δουλεύουν με ζωντανά μικρόβια, τα οποία τρέφονται με τα ούρα. Η τεχνολογία είναι όσο ″πράσινη″ μπορεί να γίνει, καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα και, επιπλέον, χρησιμοποιούμε απόβλητα που βρίσκονται σε αφθονία».

Το 2013, η ομάδα του Έλληνα ερευνητή στο Κέντρο Βιοενέργειας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ είχε προκαλέσει διεθνή αίσθηση, με την ανακοίνωσή της ότι το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγουν τέτοιες μικροβιακές κυψέλες καυσίμων, θα μπορούσε να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο.

Σημειώνεται ότι κάθε τέτοια λεκάνη έχει κόστος κατασκευής και εγκατάστασης 830 ευρώ. Από εκεί και πέρα παρέχει δωρεάν καθαρή ενέργεια.

econews

Σχόλια