Θεσσαλονίκη: οι τεχνικές προτάσεις Τσιρώνη για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης

0
452

Πρόβλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν υπάρχει μόνο στην Αθήνα και την Τρίπολη. Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η περιοχή της Θεσσαλονίκης η οποία εξυπηρετείται από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

Πρόκειται για έναν χώρο που αντιμετωπίζει χρονίζοντα προβλήματα και που η λειτουργία του συχνά προκαλεί αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Χθες, 3 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να εξευρεθούν βιώσιμες λύσεις για τα σκουπίδια της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών καθώς ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι η μοναδική εγκατάσταση διάθεσης αστικών στερεών αποβλήτων του νομού και η υπολειπόμενη διάρκεια ζωής του εκτιμάται σε έξι χρόνια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δήμαρχοι, αρμόδια στελέχη, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, στελέχη του τοπικού ΦοΔΣΑ, βουλευτές της περιοχής, ενώ παρενέβη τηλεφωνικώς και ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης.

Επί τάπητος τέθηκε όλο το πλαίσιο προβλημάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που έχουν προκαλέσει την οξεία αντίδραση της τοπικής κοινωνίας το τελευταίο διάστημα, όπως ο κορεσμός των υφισταμένων κυττάρων, το πρόβλημα των στραγγισμάτων και η ανάγκη επεξεργασίας τους, η συλλογή του βιοαερίου, η εξέλιξη των εργασιών των δύο νέων κυττάρων.

Ιδιαίτερα τονίσθηκε η αναγκαιότητα επίσπευσης της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων εμπρόθεσμα και αποτελεσματικά.

—Οι προτάσεις Τσιρώνη

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανατροπής του υφιστάμενου τρόπου διαχείρισης, τάχθηκε κατά της επεξεργασίας συμμείκτων και ειδικά της καύσης συμμείκτων αποβλήτων και επέμεινε σε ένα σύγχρονο τρόπο ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία εν γένει.

Ο αναπλ. υπουργός ανήγγειλε την άμεση έγκριση της χρονίζουσας τροποποίησης της ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, επισήμανε την άμεση αποδέσμευση απο την ηλεκτρονική δημοπράτηση και δεσμεύθηκε για επιτόπια επίσκεψή του σύντομα στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, πρότεινε την εξής δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής που έγινε αποδεκτή από τον περιφερειακό ΦοΔΣΑ:

*Άμεσα μέτρα για την ασφαλή ταφή των απορριμμάτων και την προσωρινή λειτουργία της Κυψέλης Α3 με τήρηση των όρων που προβλέπονται από το πόρισμα της Περιφέρειας (Έκθεση πραγματογνώμονα για την διαπερατότητα της Κ3, κατάθεση στην Περιφέρεια ΚΜ όλων των εγγράφων και τεχνικών στοιχείων που ζητήθηκαν, κλπ.).

*Να οριοθετηθεί ο χώρος τμηματικής ταφής και να δοθεί νέο χρονοδιάγραμμα με συνεχή έλεγχο των συνθηκών λειτουργίας σε συνεργασία ΦΟΔΣΑ ΚΜ και Περιφέρειας ΚΜ.

*Υλοποίηση από τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ νέου έργου άντλησης βιοαερίου και παραγωγής Ηλεκτρισμού με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από ΦΟΔΣΑ ΚΜ για την ολοκλήρωση του έργου.

*Κατασκευή από τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ λιμνοδεξαμενής στραγγισμάτων και ασφαλής λειτουργία της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας των στραγγισμάτων. Το έργο περιλαμβάνεται στην τροποποίηση ΑΕΠΟ που θα εκδώσει άμεσα το Υπουργείο (ΔΙΠΑ). Ο ΦΟΔΣΑ θα καταθέσει χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του έργου.

*Ολοκλήρωση του έργου των κυψελών ταφής Α3 και Α4, με βάση και την τροποποίηση ΑΕΠΟ που θα εγκριθεί. Ο ΦΟΔΣΑ ΚΜ θα καταθέσει χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης νέου αναδόχου από τον ΦοΔΣΑ και ταχείας ολοκλήρωσης του έργου.

*Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ΚΜ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων), που προκηρύχθηκε από τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ και θα ολοκληρωθεί σύντομα με βάση τη νέα στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων και με απαραίτητη προϋπόθεση την ουσιαστική κοινωνική διαβούλευση.

econews

Σχόλια