Τρίπολη: ποια είναι η προσωρινή λύση για τα σκουπίδια

0
39

Σε προσωρινή λύση για τα σκουπίδια της Τρίπολης κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης  κατόπιν συνάντησης με τον δήμαρχο της αρκαδικής πρωτεύουσας, Δημήτρη Παυλή.

Την ίδια ώρα οι κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της πόλης συνεχίζονται. Προχθές το μεσημέρι βγήκαν στον δρόμο οι μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων. Επίσης, φορείς της Αρκαδίας συναντήθηκαν και αποφάσισαν την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας την προσεχή Παρασκευή 6 Μαρτίου, στις 12:00, στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης.

Μάλιστα, οι φορείς κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και τον εμπορικό σύλλογο της πόλης να προκηρύξουν, την ίδια ημέρα, τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 15:00 και κλείσιμο των καταστημάτων της πόλης.

—Αποκατάσταση και όχι επαναλειτουργία των Παράνομων Χωματερών

Στο ζήτημα παρενέβη και η περιφέρεια Πελοποννήσου κατόπιν αιτήματος του δήμου της Τρίπολης. Ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δήμου και περιφέρειας, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου απομάκρυνσης των σκουπιδιών τα οποία θα οδηγηθούν σε νόμιμο αδειοδοτημένο χώρο εκτός Αρκαδίας.

Τα απορρίμματα θα συγκεντρώνονται σε τριάντα σημεία, προκειμένου να γίνει ευκολότερα η μεταφορά τους στον νόμιμο χώρο που έχει βρεθεί, ενώ το κόστος απομάκρυνσης θα γίνει με πόρους της περιφέρειας.

Τόσο το υπουργείο όσο και η περιφέρεια διαβεβαιώνουν ότι τα σκουπίδια δεν θα καταλήξουν στον παλαιό Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) «Μαγούλα» Λεβιδίου. Επίσης, όπως προέκυψε από τη συνάντηση Τσιρώνη-Παυλή θα αποκατασταθεί ο μεγάλης έκτασης ανενεργός ΧΑΔΑ στο «Πλάτωμα».

Ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση του καθαρισμού και της περίφραξης του ανενεργού ΧΑΔΑ στο Λεβίδι, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω απόθεση απορριμμάτων και υποβάθμισή του.

Παράλληλα, επιβάλλεται η επίσπευση της υλοποίησης των έργων αποκατάστασης του συγκεκριμένου ΧΑΔΑ καθώς και όλων των άλλων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από κοινοτικούς πόρους εξαντλείται το 2015.

Στις 31 Μαρτίου θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του αναδόχου, που θα κάνει την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ της περιφέρειας Πελοποννήσου.

—Ποια λύση προκρίνεται

Ο Δήμος Τρίπολης προωθεί στη θέση «Μεγαβούνι» Βαλτετσίου Τρίπολης διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενδιάμεσης προσωρινής διαχειριστικής λύσης (διαλογή ανακυκλώσιμων – κομποστοποίηση οργανικού κλάσματος – δεματοποίηση υπολειμμάτων) για την κάλυψη των αναγκών του μέχρι την έναρξη λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Σκοπός της προεπεξεργασίας είναι η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων με ανακύκλωση μέρους αυτής και δημιουργία εδαφοβελτιωτικού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την επικάλυψη του ΧΑΔΑ κατά την αποκατάστασή του. Πρέπει να οδηγεί σε μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης και παράλληλα να ελαχιστοποιεί το υπόλειμμα της διεργασίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο θα παρακολουθεί στενά και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος που έχει δημιουργήσει η έλλειψη και καθυστέρηση υλοποίησης υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιδιώξει συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, ώστε να εξευρεθούν λύσεις σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων, περιβαλλοντικά ασφαλείς και ορθολογικές.

Επίσης, θα χρηματοδοτήσει και θα διευκολύνει την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων (διαχείρισης βιοαποβλήτων, διαλογής στην πηγή οργανικών, άλλα συνοδά έργα), ώστε αφενός να αποτραπεί η επαναλειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών, αφετέρου να αποκατασταθεί το σύνολο των χωματερών της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του έργου της Περιφέρειας, που δημοπρατείται στις 31 Μαρτίου.

Τέλος, θα εντείνει τις προσπάθειες επέκτασης της ανακύκλωσης σε όλη την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την αξία της ανακύκλωσης και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σ’ ένα σύγχρονο τρόπο ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, που αποτελεί άλλωστε θεμελιώδη στρατηγικό στόχο του Υπουργείου, με σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Για το θέμα ο Υπ. Αν. ΠΑΠΕΝ κ. Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε: «Είναι προφανές ότι δεν μας ικανοποιεί η σημερινή εικόνα, που θεωρούμε ότι πρέπει να ανατραπεί με τη συνεργασία της Κοινωνίας των Πολιτών. Στοχεύοντας στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, με το λιγότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες, επιδιώκουμε τη μείωση των αποβλήτων προς επεξεργασία και εδαφική διάθεση, καθώς και τη διαχείριση αποβλήτων με σύγχρονους και περιβαλλοντικά ορθούς τρόπους», επεσήμανε ο κ. Τσιρώνης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης μέσω της προώθησης ανώτερων ιεραρχικά μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων», σας διαβεβαιώνουμε ότι από πλευράς μας θα δράσουμε στην κατεύθυνση της αλλαγής, της ανατροπής του τρόπου διαχείρισης, με τον εκσυγχρονισμό που επιχειρούμε σήμερα: αναγνωρίζοντας τα απόβλητα σαν έναν εν δυνάμει πόρο που πρέπει να αξιοποιηθεί», υπογράμμισε κλείνοντας ο Υπουργός.

—Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός

Σημειώνεται ότι κατόπιν διαγωνισμού, τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα αναλάβει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ένα έργο προϋπολογισμού 160 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο, οι κατάλληλες μονάδες δεν θα είναι έτοιμες πριν από το 2016.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η εταιρεία θα κατασκευάσει δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), σε Κόρινθο και Αργολίδα, τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τρεις χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.

Αυτή τη στιγμή, η Πελοπόννησος, ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, διαθέτει προς αποκατάσταση 86 χωματερές, ενώ 31 χωματερές βρίσκονται σε προσωρινή λειτουργία.

econews

Σχόλια