Η «Αυγή» προσεγγίζει τη Δήμητρα και στέλνει φωτογραφίες [vids]

0
19

Η μη επανδρωμένη αποστολή Dawn (σσ. Αυγή) της NASA έστειλε νέες εικόνες από τον πλανήτη-νάνο Δήμητρα. Στις 15 Φεβρουαρίου το διαστημόπλοιο βρισκόταν σε απόσταση 40.000 χιλιομέτρων από τη Δήμητρα, έναν πλανήτη που δεν έχει προσεγγιστεί ποτέ από ανθρώπινο δημιούργημα μέχρι σήμερα.

Το μόνο που είναι γνωστό για τον πλανήτη-νάνο είναι ότι καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα πάγου, στον οποίο ανακαλύφθηκαν πρόσφατα πίδακες υδρατμών. Αυτό υποδηλώνει ότι κάτω από το παγωμένο κάλυμμα μπορεί να κρύβεται μια θάλασσα.

Η μισή επιφάνεια της Δήμητρας φαίνεται καλυμμένη από σκιά λόγω της θέσης του Dawn σε σχέση τόσο με τον πλανήτη-νάνο όσο και με τον Ήλιο.

Η ανάλυση της φωτογραφίας είναι 3,7 χλμ ανά εικονοστοιχείο (pixel).

Το διαστημόπλοιο Dawn αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα στις 6 Μαρτίου.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα το παρακάτω animation που αποτελεί σύνθεση κοντινών εικόνων που έχει τραβήξει τις τελευταίες μέρες το Dawn. Οι εικόνες δείχνουν πολυάριθμους κρατήρες και ασυνήθη φωτεινά σημεία τα οποία μπορεί να μας δώσουν στοιχεία για τη διαμόρφωση και τη μεταβολή της επιφάνειας του διαστημικού σώματος εξαιτίας κάποιας πιθανής γεωλογικής δραστηριότητας.

Η Δήμητρα είναι το πρώτο σώμα που ανακαλύφθηκε στη Ζώνη των Αστεροειδών και η μελέτη της μπορεί να μας διαφωτίσει για ένα από τα πιο πρώιμα κεφάλαια στην ιστορία του Ηλιακού μας Συστήματος.

Σημειώνεται ότι το σκάφος κινείται χάρη σε έναν πρωτοποριακό κινητήρα ιόντων θα τεθεί σε τροχιά μετά από ένα ταξίδι διάρκειας περίπου οκτώ ετών.

Το Dawn το 2011 είχε επισκεφθεί τον αστεροειδή Εστία, το δεύτερο μεγαλύτερο αντικείμενο της Ζώνης των Αστεροειδών μετά τη Δήμητρα. «Η Δήμητρα παραμένει ένα μυστήριο για μας» αναφέρει ο Κρίστοφερ Ράσελ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής.

Ανακαλύφθηκε τυχαία την Πρωτοχρονιά του 1801 (την πρώτη νύκτα του αιώνα) από τον Τζουζέπε Πιάτζι, στο αστεροσκοπείο του Παλέρμο της Σικελίας. Στην αρχή νόμιζε ότι είχε ανακαλύψει ένα καινούργιο άστρο, μετά ένακομήτη. Όταν διαπιστώθηκε ότι ήταν μικρός πλανήτης που περιφερόταν γύρω από τον Ήλιο, του έδωσε το όνομα της θεάς – αρχαίας προστάτιδας της Σικελίας, αφού και οι πλανήτες είχαν ονόματα αρχαίων ρωμαϊκών (ή μάλλον ελληνικών) θεών.

Αντίστοιχα μυθικά ονόματα αναμένεται να λάβουν και οι κρατήρες του πλανήτη.

Δείτε το animation και το video.

Ceres rotates in this sped-up movie comprised of images taken by NASA's Dawn mission during its approach to the dwarf planet. The images were taken on February 19th, 2015, from a distance of nearly 29,000 miles (46,000 kilometres). Dawn observed Ceres for a full rotation, which lasts about nine hours. The images have a resolution of 2.5 miles (4 kilometres) per pixel. Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

 

Σχόλια