ΑΠΕ: Φωτοβολταϊκά και αιολικά ανακάμπτουν χάρη στην Κίνα

0
94

Η παραγωγή ανεμογεννητριών και ηλιακών πάνελ σημείωσε κατακόρυφη άνοδο το 2014 λόγω αυξημένης ζήτησης από την Κίνα, η οποία οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας αγοράς.

Οι κλάδοι της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας επωφελήθηκαν τα μέγιστα από την απόφαση της Κίνας να αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο 15% επί της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2020, σε μία προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να καταπολεμήσει την εκτεταμένη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Οι παραγωγοί εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είχαν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια προβλήματα υπερπροσφοράς και κατακόρυφης πτώσης των τιμών εξαιτίας της απότομης μείωσης της ζήτησης από τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

—Αύξηση στα αιολικά

Το περασμένο έτος προστέθηκαν 50 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 40 τοις εκατό σε σχέση με το 2013.

Η επίσπευση της κατασκευής αρκετών αιολικών πάρκων αποδίδεται στις εκτιμήσεις των εγκαταστατών-παραγωγών ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει από φέτος στη μείωση ή και τη διακοπή των επιδοτήσεων για τα έργα αιολικής ενέργειας.

Το περασμένο έτος η δανική Vestas ενίσχυσε την πρωτοκαθεδρία της στο χώρο κατασκευής ανεμογεννητριών, ενώ η γερμανική Siemens ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια ανεμογεννητριών, με τις Goldwind από την Κίνα και την General Electric από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθούν.

—Αύξηση και στα φωτοβολταϊκά

Η παραγωγή ηλιακών πάνελ αυξήθηκε κατά 30 τοις εκατό το 2014, κυρίως λόγω του μειωμένου κόστους του εξοπλισμού, αλλά και της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας από την κινεζική κυβέρνηση.

Η πτώση του κόστους παραγωγής οδήγησε επίσης σε σχέδια παραγωγής μεγάλης κλίμακας από χώρες όπως η Ιαπωνία και κράτη της Καραϊβικής και της Μέσης Ανατολής, όμως το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής έγινε ακόμα πιο έντονο.

Ακόμα όμως και σήμερα, η παραγωγή ηλιακών πάνελ είναι περίπου 15 τοις εκατό μεγαλύτερη από την τρέχουσα ζήτηση.

Η κινεζική Trina Solar αποκαθήλωσε την επίσης κινεζική Yingli Green Energy ως κορυφαία κατασκευάστρια ηλιακών πάνελ παγκοσμίως, με την επίσης κινεζική JinkoSolar να ακολουθεί.

Η γιαπωνέζικη Sharp έπεσε από την τρίτη στην πέμπτη θέση, ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Canadian Solar.

Σχόλια