Οι πολίτες επιστρέφουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

0
15

Αύξηση των εσόδων – παρά τη μείωση των τιμών – κατά 9,5 εκατ. ευρώ και μείωση των εξόδων λειτουργίας κατά 1,5 εκατ. ευρώ, καταγράφηκε το 12μηνο του 2014 σε σχέση με τον προϋπολογισμό, για τον όμιλο ΟΑΣΑ.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντική δεδομένης και της μείωσης της κρατικής επιδότησης του ομίλου κατά 58 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα έσοδα του ομίλου από μηνιαίες πωλήσεις εισιτηρίων και καρτών, το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014, παρουσίασαν μείωση μόλις 128.559 ευρώ σε συνολικές πωλήσεις 81 εκατ. ευρώ, δηλαδή -0,16%. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της χρήσης των μέσων καθώς για πρώτη φορά μετά από πέντε έτη συνεχούς πτώσης, το 2014 σημειώθηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 1,4% φθάνοντας τις 651,1 εκατ. επιβιβάσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τις Συγκοινωνίες Αθηνών, οι επιβάτες, ειδικότερα φοιτητές και νέοι, αγκάλιασαν τη νέα πολιτική υιοθετώντας την μηνιαία κάρτα αφού η τάση της στις πωλήσεις είναι αυξητική. Μάλιστα, οι χρήστες των καρτών απεριορίστων διαδρομών αυξήθηκαν κατά 20,8% το τελευταίο τετράμηνο του έτους με τις κάρτες να συνεισφέρουν πλέον το 40,7% των εσόδων από κόμιστρα, σε σχέση με 29,8% που ήταν το 2013.

Πάντως για τον πρώτο μήνα του χρόνου παρατηρήθηκε μείωση των εσόδων από πωλήσεις, της τάξης του 9,44% και συγκεκριμένα -14,78% για την ΟΣΥ (λεωφορεία-τρόλεϊ) και -6,83% για τη ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ). Ωστόσο όμως, όπως επισημαίνουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών, ο μήνας Ιανουάριος δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως ενδεικτικός μήνας καθώς μια σειρά από δείκτες ενδέχεται να επηρέασαν τη χρήση των μέσων μεταφοράς, όπως η πτώση της κατανάλωσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου και η εξαιρετικά χαμηλή τιμή βενζίνης.

Τέλος, ο όμιλος για το 2015 σχεδιάζει νέα στοχευμένα προϊόντα ώστε να καλυφθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες του επιβατικού κοινού, που θα στηρίζονται στην λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2016 αντικαθιστώντας πλήρως τα χάρτινα εισιτήρια και τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών.

Σχόλια