Απορρίμματα: "πυροσβέστης" Τσιρώνης σε Μαυροράχη και Γραμματικό

0
32

Παρεμβάσεις σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που εξυπηρετεί το νομό Θεσσαλονίκης και την ενεργοποίηση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ενώ επικρατεί αναβρασμός στις τοπικές κοινωνίες για το μέλλον των δύο χώρων.

—Αναταραχές στη Μαυροράχη

Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου ο Δήμος Λαγκαδά αποφάσισε τη διήμερη κατάληψη του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με αίτημα την αποκατάσταση τεχνικών και περιβαλλοντικά επιβλαβών αστοχιών, αλλά και την επιτάχυνση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην περιοχή έκαναν την εμφάνισή τους αστυνομικές δυνάμεις υπό τον φόβο επεισοδίων με τον Γιάννη Τσιρώνη να απευθύνει έκκληση για διάλογο.

Επισημαίνεται επίσης ότι, ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος, κ. Τσιρώνης, παρενέβη τηλεφωνικά στο έκτακτο Δ.Σ. Δήμου Λαγκαδά και δεσμεύτηκε να προκαλέσει μια συνάντηση, με ευθύνη και παρουσία δική του και συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Εσωτερικών – Διοίκησης Ανασυγκρότησης,  και συναρμόδιων φορέων όπως είναι ο ΦΟΣΔΑ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι εμπλέκονται στο πρόβλημα.

Η συνάντηση θα στοχεύσει στην κατάληξη ενός συγκεκριμένου αποτελεσματικού και σύντομου  χρονοδιαγράμματος, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα λειτουργίας του έργου και να επιταχυνθεί το βασικό του σκέλος, δηλαδή ο σχεδιασμός και η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Ταυτόχρονα, με εντολή του κ. Τσιρώνη, θα μεταβούν στην περιοχή Επιθεωρητές Περιβάλλοντος οι οποίοι θα ελέγξουν την περιβαλλοντική νομιμότητα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

—Περιβαλλοντικό σκάνδαλο

Εντωμεταξύ, η εταιρεία που κατασκεύασε την Κυψέλη 3 του ΧΥΤΑ Μαυροράχης σχολιάζει την χρήση του ίδιου της του έργου από τα μέσα Ιανουαρίου ως περιβαλλοντικό «σκάνδαλο» με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικολογία και κάνει λόγο για εμμονή του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ).

Η εταιρεία «Μακεδονικές Γραμμές ΑΤΕ» καταγγέλλει τη χρήση του έργου που η ίδια κλήθηκε να κατασκευάσει και προειδοποιεί ότι ήδη μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας με τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και άλλα επικίνδυνα για το περιβάλλον στοιχεία, όπως αποδεικνύεται από τα εργαστηριακά αποτελέσματα ανάλυσης στραγγιδίων που πραγματοποίησε τόσο αναγνωρισμένο ιδιωτικό εργαστήριο όσο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Αναβάθμισης Μονάδων Αντιρρύπανσης Χαλκιδικής (ΚΕΠΑΜΑΧ Α.Ε.).

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι βλάβες οφείλονται στο γεγονός ότι η Οριστική μελέτη που της παρέδωσε ο ΦΟΣΔΑ ήταν εσφαλμένη και κατηγορεί τον φορέα ότι επιχειρεί να της επιρρίψει το σύνολο των ευθυνών.

—Γραμματικό

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ο κ. Τσιρώνης συνάντηση εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα Γραμματικού σε μια προσπάθεια κατευνασμού της έντονης ανησυχίας των κατοίκων της περιοχής, η οποία προέκυψε από παρανόηση αναφορικά με την προσωρινή λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσιρώνης «δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η βούληση του Υπουργείου είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από την λειτουργία ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ. Στοχεύουμε στην πρόληψη, στην διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλωση».

«Δεν είναι αποτελεί σε καμία περίπτωση δική μας αρμοδιότητα το να χωροθετούμε ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής και της κας Δούρου. Ως εκ τούτου δεν προκύπτει καμία ανησυχία. Επιπλέον, πολιτική του Υπουργείου είναι η εξεύρεση λύσεων με κοινωνική συναίνεση και αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο».

Σημειώνεται ότι, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας πολύ σύντομα θα παρουσιάσει το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων ο οποίος θα τεθεί στην διαβούλευση των πολιτών.

Ο υπ. αν. ΠΑΠΕΝ έχει την πεποίθηση ότι ο νέος Σχεδιασμός θα ικανοποιήσει τους πολίτες και θα ανοίξει τον δρόμο για πολύ μεγαλύτερη ανακύκλωση και οριστική επίλυση του προβλήματος.

Οι κάτοικοι με τη σειρά τους κάλεσαν τον υπουργό αναπληρωτή να επισκεφθεί το έργο προκειμένου να αποκτήσει  ίδια αντίληψη για την ακαταλληλότητα της χωροθέτησης.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε να μεταβεί στο σημείο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας ο κ. Τσιρώνης εξέφρασε την ελπίδα για ενεργοποίηση των πολιτών: «Θέλουμε να διαχειρίζονται τα απορρίμματα σαν περιουσιακό τους στοιχείο, να ελαχιστοποιήσουν τον όγκο των σύμμικτων απορριμμάτων, να προτιμούν τις μη ρυπαίνουσες συσκευασίες, ώστε να απαλλαγούμε από αυτό το χρόνιο πρόβλημα», δήλωσε.

econews

Σχόλια