Οικιακά φωτοβολταϊκά: 7 «εξωτικά» χρηματοδοτικά εργαλεία

1
103

Είστε ιδιοκτήτης κατοικίας και θέλετε να εγκαταστήσετε φωτοβολταϊκά στη στέγη σας για να μειώσετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και να συμβάλλετε στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Εάν ζείτε στην Ελλάδα ατυχήσατε. Το θεσμικό πλαίσιο είναι θολό, ποτέ δεν ξέρεις εάν οι συμβάσεις που υπογράφεις πρόκειται να τηρηθούν και οι τράπεζες δανείζουν το σχεδόν χρεωκοπημένο Δημόσιο αντί για τους ιδιώτες.

Όμως σε άλλες περιοχές του κόσμου ο ήλιος λάμπει για τα φωτοβολταϊκά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολλά και ποικίλα. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η εμπειρία από τις ΗΠΑ όπως την αποτυπώνει  στην Huffington Post ο Τζέηκ Ρόζμαριν, διευθύνων σύμβουλος της Eco Branding.

—Οι συνήθεις μέθοδοι

Κάποτε, ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας κατέβαλε το κόστος για τον εξοπλισμό και την εγκατάσταση και στη συνέχεια είτε εισέπραττε χρήματα με βάση τις εγγυημένες τιμές πώλησης στο δίκτυο είτε κέρδιζε από τους μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος (στις περιπτώσεις συμψηφισμού).

Σε περίπτωση έλλειψης ιδίων κεφαλαίων υπήρχε πάντα η τραπεζική χρηματοδότηση.

Ωστόσο, η μεγάλη πλειονότητα των ιδιοκτητών κατοικιών δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν οικιακό φωτοβολταϊκό σύστημα. Τα νέα, σύνθετα χρηματοδοτικά εργαλεία συνέβαλαν στην μετατόπιση του τρόπου απόκτησης από την εξαγορά στη χρηματοδοτική μίσθωση. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, από 11% χρηματοδοτικές μισθώσεις και 89% αγορές το 2008 φτάσαμε σε 70% χρηματοδοτικές μισθώσεις και 30% αγορές το 2013.

Στο ίδιο διάστημα οι εγκαταστάσεις οικιακών ηλιακών συστημάτων αυξήθηκαν κατά 250%.

—Ορολογία της χρηματοδότησης των φωτοβολταϊκών

Συμφωνία Αγοράς Ενέργειας (Power Purchase Agreement -PPA): Ένα τρίτο μέρος κατέχει και συντηρεί το φωτοβολταϊκό και όχι ο ιδιοκτήτης της κατοικίας. Ο ιδιοκτήτης πληρώνει μόνο για την ηλιακή ενέργεια που καταναλώνει. Οι σχετικές φορολογικές ελαφρύνσεις ισχύουν μόνο για το τρίτο μέρος-κάτοχο του φωτοβολταϊκού.

Ηλιακή χρηματοδοτική μίσθωση: Στο λεγόμενο και ηλιακό λήζινγκ ιδιοκτήτης του συστήματος είναι ένα τρίτο μέρος. Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας πληρώνει ένα σταθερό μηνιαίο μίσθωμα με μικρή ή μηδενική προκαταβολή.

Ηλιακό δάνειο: Δάνειο ειδικά για την απόκτηση ηλιακού συστήματος το οποίο περνά στην κατοχή του ιδιοκτήτη της κατοικίας με την αποπληρωμή του δανείου. Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας καταβάλλει μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής του δανείου μαζί με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Καθαρή Ενέργεια με Βάση την Αξία της Ιδιοκτησίας (Property Assessed Clean Energy-PACE): Η τοπική κυβέρνηση παρέχει δάνειο και ο ιδιοκτήτης το αποπληρώνει μέσω του φόρου ακίνητης περιουσίας.

Φορολογικές Ελαφρύνσεις Ηλιακών Επενδύσεων (Solar Investment Tax Credit-ITC): Φοροελαφρύνσεις 30% στον κεντρικό (ομοσπονδιακό φόρο) για τα ηλιακά συστήματα, οι οποίες αυτή τη στιγμή ισχύουν μέχρι το τέλος του 2016. Τις φοροελαφρύνσεις εισπράττει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού.

Ενεργειακός συμψηφισμός (Net-Metering): Πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και στην Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών συστημάτων πωλούν κατόπιν εκκαθάρισης το πλεόνασμα της ενέργειας που παράγουν (δηλαδή την ενέργεια που δεν έχουν καταναλώσει οι ίδιοι) στον κεντρικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας (πχ στη ΔΕΗ).

Πιστοποιητικά Ηλιακής Ανανεώσιμης Ενέργειας (Solar Renewable Energy Credits-SRECs): Πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζουν πιστοποιητικά παραγωγής ηλιακής ενέργειας με σκοπό να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους για «καθαρή» ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ. Οι «πιστώσεις» αυτές παράγονται από τα οικιακά φωτοβολταϊκά και ο ιδιοκτήτης του εισπράττει το έσοδο από τον πάροχο.

Στην Ελλάδα δεν ισχύουν οι παραπάνω τρόποι χρηματοδότησης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, πλην του ενεργειακού συμψηφισμού. Όταν αποφασίσουμε ως χώρα να επενδύσουμε σοβαρά στην αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή τα ξαναλέμε.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΠΕ και των φωτοβολταϊκών είναι καίριο. Χωρίς χρηματοδότηση δεν είναι εύκολο να αναπτυχθούν συστήματα net-metering κλπ τα οποία είναι πολύ αποδοτικά και οφέλημα αλλά κοστίζουν για την κατασκευή τους.
    Ας ελπίσουμε οι τράπεζες να δώσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία
    Ζώης Σιδηροκαστρίτης
    Ηλεκρολόγος μηχανικός
    http://www.oleng.eu

Comments are closed.