Εξόρυξη χρυσού: το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή – Κανονικά οι εργασίες στη Χαλκιδική

0
359

Το «πράσινο» φως για τη συνέχιση των έργων στις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις απόθεσης των παλαιών τελμάτων στην περιοχή των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στη Χαλκιδική άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτοντας τις προσφυγές των κατοίκων.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 264 κάτοικοι των Δήμων Αρναίας, Σταγείρων – Ακάνθου Χαλκιδικής και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 26.7.2011 υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για: 1) τις μεταλλευτικές-μεταλλουργικές εγκαταστάσεις των μεταλλείων Κασσάνδρας και 2) την απομάκρυνση, καθαρισμό και αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων στην Ολυμπιάδα.

Το έργο αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στις περιοχές Ολυμπιάδας, Σκουριών και Μαύρων Πετρών των μεταλλείων Κασσάνδρας σε έκταση 264.000 στρεμμάτων, με απώτερο σκοπό την εξόρυξη μολύβδου, ψευδαργύρου, χαλκού, χρυσού και αργύρου τα οποία θα διοχετεύονται στην αγορά από τις λιμενικές εγκαταστάσεις Στρατωνίου.

Ακόμη η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» έχει αναλάβει την αποκατάσταση των χώρων απόθεσης των παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας και των άλλων χώρων που έχουν υποστεί ζημιές από προηγούμενες εκμεταλλεύσεις.

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου) με την υπ΄ αριθμ. 549/2015 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμους και απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, μεταξύ των άλλων, απέρριψαν τους ισχυρισμούς των κατοίκων, που υποστήριζαν ότι:

• Η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) στερείται επιστημονικής εγκυρότητας,

• Είναι πλημμελώς αιτιολογημένη η επιλογή της μεθόδου εξόρυξης με χρήση εκρηκτικών στα όρια του οικισμού Στρατονίκης, αντί της μεθόδου μηχανικής εξόρυξης,

• Δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη η εκτίμηση της σχετικής ΜΠΕ ότι η χρήση του υπάρχοντα λιμένα και η κατασκευή νέου στον όρμος Στρατωνίου δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στο σύστημα παράκτιων υδάτων της περιοχής,

• Η απορροή από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας και τη σήραγγα Ολυμπιαδάς-Μαντέμ Λάκκου θα δημιουργήσει προβλήματα στους υδατικούς πόρους της περιοχής και μπορεί να προκαλέσει φαινόμενα υφαλμύρινσης του υδροφόρα, Παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος και η δασική νομοθεσία.

Σχόλια