Πλανήτης Άρης: Η ιστορία του νερού στα ίχνη της ηφαιστειακής δραστηριότητας

0
48

Ένα περίπλοκο δίκτυο απομονωμένων λόφων, κορυφογραμμών και μικρών λεκανών που εκτείνονται σε 1.400 χιλιομέτρα στον Άρη θεωρείται ότι κρύβει μεγάλες ποσότητες νερού σε μορφή πάγου.

Τα Όρη της Φλέγκρας (Phlegra Montes) εκτείνονται από την ηφαιστειακή περιοχή Ελύζιουμ στα βόρεια πεδινά και θεωρούνται ως προϊόν των αρχαίων τεκτονικών δυνάμεων. Η ηλικία τους υπολογίζεται να είναι μεταξύ 3,65 και 3,91 δισεκατομμύρια χρόνια.

Με βάση τα δεδομένα ραντάρ από το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA σε συνδυασμό με τις γεωλογικές μελέτες της περιοχής από άλλα διαστημικά οχήματα που κινούνται σε τροχιά γύρω από τον «Κόκκινο Πλανήτη», οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκτεταμένοι παγετώνες κάλυπταν αυτή την περιοχή πριν από αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια .

Εκτιμάται ότι ο πάγος βρίσκεται ακόμα εκεί έως σήμερα, ίσως μόνο 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Η κλίση του πολικού άξονα του πλανήτη πιστεύεται ότι μεταβάλλεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να αλλάζει σημαντικά τις κλιματολογικές συνθήκες. Αυτό επέτρεψε την ανάπτυξη των παγετώνων στα σημερινά μέσα γεωγραφικά πλάτη του Άρη.

Τα χαρακτηριστικά που είναι ορατά στην οροσειρά Phlegra Montes ποικίλουν, παρέχοντας ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για παγετωνική δραστηριότητα. Συνήθεις είναι οι μικρές περιοχές από βραχώδη συντρίμμια γύρω από τους λόφους. Παρόμοια χαρακτηριστικά εμφανίζονται σε γήινους παγετώνες.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά της περιοχής περιλαμβάνουν μικρές κοιλάδες που περνούν μέσα από τους λόφους και φαίνεται να ρέουν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Το λοφώδες έδαφος εκτιμάται ότι αποτελεί προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας. Ίσως προέρχεται από το ηφαίστειο Hecates Tholus που βρίσκεται στην περιοχή Elysium περίπου 450 χιλιόμετρα προς τα δυτικά και δημιουργήθηκε κάποια στιγμή μετά το σχηματισμό του Phlegra Montes.

Οι ρυτιδώσεις στην πεδιάδα της λάβας προέκυψαν από την ψύξη και τη συστολή της λόγω των τεκτονικών δυνάμεων που τη συμπίεσαν μετά από την έκρηξη της επάνω στην επιφάνεια.

Σχόλια