Κλιματιστικό του MIT λειτουργεί σαν σύννεφο και εξοικονομεί ενέργεια

0
11

Τα κλιματιστικά είναι από τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές που εκτοξεύουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ακόμα και αυτοί που διακρίνονται για τις οικολογικές τους ευαισθησίες θα ανάψουν το κλιματιστικό όταν επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα ή χιονιά.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης αναπτύσσουν ένα κλιματιστικό σύστημα που εξοικονομεί χρήματα και ενέργεια με έναν πρωτότυπο τρόπο: ακολουθεί τον χρήστη κατά πόδας.

Θα μπορούσε κάποιος να παρομοιάσει το εν λόγω κλιματιστικό με «κουτάβι» που ακολουθεί από πίσω τον ιδιοκτήτη του. Όταν επικρατεί ζέστη το σύστημα του MIT ψύχει τον περιβάλλοντα χώρο στα επιθυμητά επίπεδα χωρίς να καταναλώνεται ενέργεια για το σύνολο της επιφάνειας του σπιτιού ή του επαγγελματικού χώρου.

Την τεχνολογία αναπτύσσει το εργαστήριο SENSEable City Lab του MIT.  Η ονομασία Cloud Cast είναι ενδεικτική της λειτουργίας του συστήματος: ακολουθεί τον χρήστη σαν σύννεφο, θυμίζοντας ταινία κινουμένων σχεδίων, μόνο που δεν ρίχνει βροχή, αλλά χαρίζει «στοχευμένη» δροσιά.

—Η τεχνολογία

Το σύστημα που παρουσιάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου σε έκθεση στο Ντουμπάι εξοικονομεί τόσο νερό όσο και ενέργεια σε σύγκριση με τα συμβατικά κλιματιστικά. Είναι κατασκευασμένο από ράβδους αλουμινίου εξοπλισμένες με υπερηχητικούς αισθητήρες τοποθετημένους στο ταβάνι.

Οι αισθητήρες εντοπίζουν την κίνηση στο χώρο στέλνοντας ένα παλμικό σήμα. Τα σήματα αυτά στη συνέχεια μεταδίδονται σε ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου, το οποίο ενεργοποιεί βαλβίδες νερού και λαμπτήρες LED.

Όταν ο χρήστης του χώρου εντοπίζεται από τους αισθητήρες  ειδικοί νεφελοποιητές «ψεκάζουν» ένα κύμα δροσιάς. Προφανώς το σύστημα είναι ενεργειακά αποδοτικότερο από τα κλιματιστικά που ψύχουν ολόκληρους χώρους. Σε αντίθεση με αντίστοιχα συστήματα που βλέπουμε σε εξωτερικούς χώρους το εν λόγω σύστημα λειτουργεί σε κλίμακα ατόμου, εξοικονομώντας ενέργεια και νερό.

econews

Σχόλια