Φωτοβολταϊκά: υποσχέσεις Λαφαζάνη για πληρωμές και διορθώσεις

0
56

Η λήψη μέτρων για την αποπληρωμή των οφειλών στους παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης με εκπροσώπους του κλάδου.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών φθάνουν στους πέντε μήνες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), αυτήν την περίοδο γίνονται πληρωμές για την παραγωγή του Σεπτεμβρίου 2014. Η ρίζα του προβλήματος είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ οι οποίες έχουν περιορίσει δραματικά τη ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά τη συνάντηση, όπως επισημαίνεται από το ΥΠΑΠΕΝ, «οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων Φωτοβολταϊκών έθεσαν τα προβλήματα του κλάδου με αιχμή τις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών από τον ΛΑΓΗΕ, που έχει ως συνέπεια και αυτοί να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει από τις τράπεζες, οι οποίες δεν δείχνουν καμία κατανόηση και τους πιέζουν σε βαθμό ασφυξίας, ούτε να αποδώσουν τους φόρους έγκαιρα προς το Δημόσιο.»

» Επισήμαναν ακόμη, ότι υπήρξαν θύματα ενός στρεβλού προγραμματισμού των προηγούμενων κυβερνήσεων που δρομολογήθηκε χωρίς σχεδιασμό, διαφάνεια, διάλογο και σωστές προβλέψεις».

Ο υπουργός κ. Λαφαζάνης, χαρακτήρισε θετική τη συνάντηση και ιδιαίτερα την ευρεία συμμετοχή των παραγωγών φωτοβολταϊκής ενέργειας σ” αυτήν, αφού έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει πανοραμική εικόνα των προβλημάτων που τους απασχολούν.

Τόνισε ότι θα δρομολογηθούν λύσεις μέσα από ένα σχέδιο, που θα εκπονηθεί σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία και θα καθορίζει τα άμεσα μέτρα που απαιτούνται κυρίως για την έγκαιρη, χωρίς καθυστερήσεις, αποπληρωμή τους, αλλά και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την οριστικότερη επίλυση των συνολικών προβλημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, θα υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και ουσιαστικός διάλογος μαζί τους πριν τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Αναστάσιος Γκαρής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Από την πλευρά των Συνδέσμων μετείχαν οι: Γ.Παναγής Πρόεδρος ΠΟΣΠΗΕΦ, Σ.Λουμάκης, Πρόεδρος ΣΠΕΦ, Γ.Παπακυριακού, πρόεδρος ΕΠΗΕ, Γ.Περιστέρης, Πρόεδρος ΕΣΗΑΠΕ, Θ.Καμπούρης ΣΠΗΕΦ Δωδεκαννήσων, Γ.Γιατράκης πρόεδρος ΣΠΗΕΦ Νοτιοδυτικής Κρήτης, Στ.Τράμπας πρόεδρος Συλλόγου Φωτοβολταϊκών Ηπείρου, ο κ. Νικολόπουλος πρόεδρος Θεσσαλικού Συλλόγου Φωτοβολταϊκών, Δ.Μακαρές από την Ένωση Φωτοβολταϊκών Πάρκων Β. Φθιώτιδας, που συνοδεύονταν και από άλλα μέλη των Διοικήσεών τους.

 

Σχόλια