Ο Ήλιος μας απέκτησε άλλο άστρο για «παρέα» πριν από 70.000 χρόνια

0
20

Πριν από 70.000 χρόνια ο Ήλιος, απέκτησε «παρέα» καθώς τότε ένα αχνό άστρο εισήλθε στις εσχατιές  του ηλιακού μας συστήματος, στο παγωμένο Νέφος του Όορτ.

—Το άστρο του Σολτς

Το επονομαζόμενο «άστρο του Σολτς» -που πήρε το όνομά του από τον γερμανό αστρονόμο Ραλφ-Ντίτερ Σολτς του Ινστιτούτου Αστροφυσικής «Λάϊμπνιτς» του Πότσνταμ που το ανακάλυψε το 2013- υπολογίζεται ότι πλησίασε τον Ήλιο σε απόσταση περίπου 52.000 αστρονομικών μονάδων ή 0,8 ετών φωτός (σχεδόν 8 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων). Έφτασε δηλαδή πέντε φορές κοντύτερα στον Ήλιο από ό,τι το κοντινότερο σήμερα άστρο, ο Εγγύς του Κενταύρου, που απέχει 4,2 έτη φωτός.

Το «άστρο του Σολτς» βρίσκεται στον αστερισμό του Μονόκερω και είναι ένας ερυθρός νάνος, δηλαδή ένας αστέρας μικρής διαμέτρου και μάζας, μικρότερης από το μισό της μάζας του Ηλίου, με σχετικώς χαμηλή επιφανειακή θερμοκρασία, μικρότερη από 3.200 βαθμούς Κελσίου.

—Προσομοιώσεις στο Νέφος του Όορτ

Θεωρείται ότι το εν λόγω άστρο πέρασε κάποτε από το Νέφος του Όορτ, μια υποθετική σφαιρική περιοχή του εξωτερικού ηλιακού συστήματος. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50.000 Αστρονομικών Μονάδων από τον Ήλιο, χίλιες φορές πιο μακριά από τον Πλούτωνα ή περίπου ένα έτος φωτός.

Η απόσταση αυτή τοποθετεί το Νέφος του Όορτ περίπου στο ένα τέταρτο της απόστασης από τον Εγγύτατο του Κενταύρου, το κοντινότερο δηλαδή άστρο ως προς τον Ήλιο.

Τα αντικείμενα του Νέφους του Όορτ αποτελούνται κυρίως από πάγους νερού, αμμωνίας, και μεθανίου. Πιστεύεται ότι το Νέφος του Όορτ είναι η πηγή όλων των κομητών που εισέρχονται στο Ηλιακό σύστημα.

Αυτή τη στιγμή το άστρο του Σολτς απομακρύνεται με μεγάλη ταχύτητα από το ηλιακό μας σύστημα και σήμερα απέχει γύρω στα 20 έτη φωτός. Μέχρι σήμερα, το άστρο που θεωρείτο ότι είχε κάνει το κοντινότερο πέρασμα, ήταν το ΗΙΡ 85605, το οποίο εκτιμάται ότι άγγιξε το ηλιακό μας σύστημα πριν από 240.000 έως 470.000 χρόνια. Σήμερα απέχει 200 έτη φωτός από τη Γη.

Τέτοια προσεγγίσεις ελλοχεύουν δυνητικούς κινδύνους, επειδή τα άστρα ασκούν ισχυρές βαρυτικές επιδράσεις στα σώματα γύρω τους, όπως στους κομήτες, με συνέπεια να τα ωθούν προς την κατεύθυνση της Γης.

Οι επιστήμονες προσομοίωσαν 10.000 πιθανές τροχιές του άστρου, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του, την απόσταση από την ήλιο, την ταχύτητα κίνησης, το βαρυτικό πεδίο του Γαλαξία μας και τις στατιστικές αποκλίσεις.

Από τις 10.000 προσομοιώσεις, το 98% έδειξαν ότι το άστρο πέρασε από το εξώτερο νέφος του Όορτ, ωστόσο μόλις μία το έφερε στο εσώτερο Νέφος του Όορτ απ” όπου θα μπορούσε να πυροδοτήσει βροχές κομητών.

Η νέα αποστολή «Γαία» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα μετρήσει τις αποστάσεις και ταχύτητες ενός δισεκατομμυρίων άστρων, ώστε οι επιστήμονες να έχουν καλύτερη εικόνα των άστρων που κάποτε μπορεί να πέρασαν κοντά από τη Γη ή που μπορεί να μαςε πλησιάσουν μελλοντικά.

Τη μελέτη υπογράφει διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Έρικ Μάματζεκ του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ και η δημοσίευση γίνεται στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal Letters».

econews

Σχόλια