Τα σκουπίδια της Τρίπολης σε Natura του Μαινάλου – Αδιέξοδα και προτάσεις [video]

1
49

Σε αδιέξοδο έχει βρεθεί η δημοτική Αρχή της Τρίπολης στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης που αυτή τη στιγμή απορρίπτονται σε παράνομη χωματερή στο Λεβίδι, σε περιοχή του δικτύου Natura 2000 στο όρος Μαίναλο.

—Το ιστορικό της ντροπής

Μέχρι το καλοκαίρι του 2012, τα σκουπίδια της Τρίπ0λης κατέληγαν στον ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) Λεβιδίου. Υπό το βάρος προστίμων ο Δήμος Τρίπολης σφράγισε την παράνομη χωματερή.

Ο χώρος που βρίσκεται μέσα στο περίφημο ελατοδάσος του Μαινάλου δεν ήταν περιφραγμένος και τα απορρίμματα δεν καλύπτονταν με χώμα.

Η λύση που προκρίθηκε και που λειτούργησε για αρκετούς μήνες ήταν τα σκουπίδια να ταξιδεύουν από την Τρίπολη στην Αττική για να καταλήξουν στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Και τότε ήρθε η Δούρου. Η νέα Περιφερειάρχης Αττικής αρνήθηκε να παραχωρήσει την σχεδόν κορεσμένη Φυλή για τα απορρίμματα της Τρίπολης έναντι 90 Ευρώ ανά τόνο με συνέπεια οι δρόμοι της αρκαδικής πρωτεύουσας να πλημμυρίσουν στα σκουπίδια.

Στις 11 Φεβρουαρίου, μετά από μια επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης, ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Παυλής ανακοίνωσε ότι τα σκουπίδια θα μεταφερθούν εκ νέου στο Λεβίδι κι ενώ δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο σχέδιο για τη βιώσιμη διαχείρισή τους.

Οι κάτοικοι του Λεβιδίου εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την επαναλειτουργία της παράνομης χωματερής στο χωριό τους.

—Η λύση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Σημειώνεται ότι κατόπιν διαγωνισμού, τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου θα αναλάβει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ένα έργο προϋπολογισμού 160 εκατ. Ευρώ. Ωστόσο, οι κατάλληλες μονάδες δεν θα είναι έτοιμες πριν από το 2016.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η εταιρεία θα κατασκευάσει δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), σε Κόρινθο και Αργολίδα, τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τρεις χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.

Αυτή τη στιγμή, η Πελοπόννησος, ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, διαθέτει προς αποκατάσταση 86 χωματερές, ενώ 31 χωματερές βρίσκονται σε προσωρινή λειτουργία.

—Τι λέει ο Τσιρώνης

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ζήτημα σε τηλεοπτική εκπομπή, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης αποκάλυψε ότι ζήτησε από τους δημάρχους με χωροθετημένους χώρους ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων να υποδεχθούν ο καθένας μέρος των απορριμμάτων της Τρίπολης ως προσωρινή λύση στο πρόβλημα.

Μάλιστα, ο υπουργός παρευρέθη και στη συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου όπου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις του δήμου, φορείς, αλλά και ανάστατοι κάτοικοι της περιοχής. Ο υπουργός θέλησε να εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους δήμους της Πελοποννήσου και τόνισε: «Ζήτησα από τους δημάρχους προσωρινά να συνεργαστούν και να δεχτούν μερικούς τόνους αποτριμμάτων. Αν γίνει κάτι τέτοιο, για ένα χρονικό διάστημα μπορεί και η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου να ξαναδεί ως λύση και να δεχτεί μέρος των απορριμμάτων από τον Δήμο Τρίπολης. Δεν θα δεχόμουν ποτέ να γίνει μια διάταξη, μια ΚΥΑ όπου η κυρία Δούρου να πάρει τα δικά σας απορρίμματα. Έχω επικοινωνήσει με την κυρία Δούρου και περιμένω απαντήσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει αν δεν δει συνεργασία και προσπάθεια από τον δήμο» διευκρίνισε.

Κατά τ΄άλλα, ο Γιάννης Τσιρώνης επανέλαβε την πρόθεση της νέας ηγεσίας του πρώην ΥΠΕΚΑ να προωθήσει την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση με διαλογή στην πηγή ώστε να μειωθεί ο τελικός όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και εξέφρασε την εμπιστοσύνη τους στους πολίτες εκτιμώντας ότι θα αγκαλιάσουν τις νέες πολιτικές που επιχειρεί να εισάγει η κυβέρνηση.

Όσον αφορά στη χωματερή του Λεβιδίου ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα αυτό στην Ευρώπη ονομάζεται “cleaning up”, να καθαριστεί και να αποκατασταθεί ο τόπος από κάποιον εργολάβο.

Δείτε το video!

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Video: protothema

Photo: vlaxerna.gr

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν ειναι ενημερωμένο το άρθρο σας. Ποτέ τα απορρίματα της Τρίπολης δεν πήγαιναν στο Λεβίδι, Εκεί πήγαιναν και πηγαίνουν παράνομα τα απορρίμματα του ίδιου του Λεβιδίου. Η Τρίπολη είχε δικό της ΧΑΔΑ στη θέση Πλάτωμα, λίγο έξω απ την πόλη το οποίο και έκλεισε προς αποκατάσταση και έκτοτε δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Η ΧΑΔΑ του Λεβιδιου ήρθε στην επιφάνεια τώρα που ο δήμαρχος Τρίπολης αποφάσισε να το εκμεταλευτει για να εκτονωσει το τεραστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθει εδώ και 4 ΜΗΝΕΣ με τα σκουπίδια να έχουν κάνει βουνά μέσα την πόλη. Σκοντάφτει όμως στις αντιδρασεις των κατοίκων του Λεβιδίου οι οποίοι θυμηθηκαν οτι η περιοχή ειναι natura και πλέον δεν μπορούν ούτε οι ίδιοι να πετάνε εκεί τα απορρίματά τους.

Comments are closed.