Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: η Apple απειλεί την Tesla με το Project Titan [video]

0
50

Ένα δημοσίευμα της έγκριτης ιστοσελίδας Wall Street Journal που επικαλείται «αξιόπιστες πηγές» αναφέρει ότι η Apple σκοπεύει να εισέλθει στην αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων και μάλιστα να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία της Tesla Motors του Έλον Μασκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υλοποιείται ήδη το σχέδιο με την κωδική ονομασία Titan στο οποίο εργάζονται περίπου χίλια άτομα με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Apple, Στηβ Ζεντέσκι, έναν πρώην μηχανικό της Ford, ο οποίος συμμετείχε στις ομάδες που ανέπτυξαν το iPod και το iPhone και τον Γιόχαν Γιούνγκβιρτ, τον υπεύθυνο του τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης της Mercedes Benz προτού προσληφθεί από τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό.

Η είδηση για την είσοδο της Apple στην ηλεκτροκίνηση στοιχειοθετείται και από τον ανεπίσημο «πόλεμο» υφαρπαγής ταλέντων που εξελίσσεται μεταξύ της Apple και της Tesla με την κάθε εταιρεία να προσφέρει μισθούς και μπόνους εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε στελέχη της άλλης.

Βεβαίως, η Apple θα μπορούσε να αξιοποιήσει στελέχη της Tesla σε έργα που δεν έχουν καμμία σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ωστόσο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σταδιακά μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με υπολογιστές ή «έξυπνες» μηχανές: πλέον βασίζονται λιγότερο στα μηχανικά τους εξαρτήματα, όπως οι βαλβίδες, τα πιστόνια και οι στροφαλοφόροι άξονες και περισσότερο στα λογισμικά, τις ψηφιακές πλατφόρμες χειρισμού και τις μπαταρίες.

Σε έναν κόσμο όπου τα αυτοκίνητα θα μετατρέπονται σε γιγάντιες μπαταρίες με ηλεκτρικές μηχανές, η διαφοροποίηση των προϊόντων θα αφορά περισσότερο στον σχεδιασμό και τα λογισμικά. Πόσω μάλλον όταν το επόμενο τεχνολογικό βήμα είναι η ανάπτυξη εξολοκλήρου αυτόνομων οχημάτων που θα κινούνται στους δρόμους χωρίς οδηγό.

Οι φήμες «φούντωσαν» όταν δημοσιοποιήθηκαν οι επαφές της Apple με κατασκευαστές που φιλοξενούν την παραγωγή μοντέλων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως η αυστριακή Magna Steyr και η κυκλοφορία μίνι βαν στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο και άλλων αμερικανικών πόλεων πριν από λίγες ημέρες, με ενσωματωμένη κάμερα στον ουρανό του οχήματος, γεγονός που συνδέθηκε με το σύστημα χαρτογράφησης της εταιρίας.

Παρόλο, πάντως, που σύμφωνα με το Reuters, πηγή εντός της Apple κάνει λόγο για «λογισμικό που σχετίζεται με αυτόνομο σύστημα οδήγησης», η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει τη δήλωση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Apple δεν θα εμφανιστεί άμεσα στους δρόμους.

Στο τέλος της γραφής, οποιαδήποτε τεχνολογία μας απομακρύνει από τις μηχανές εσωτερικές καύσης ορυκτών καυσίμων αποτελεί ένα θετικό βήμα της μετάβασης προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών.

Η Tesla έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για την ανάπτυξη του κλάδου, ειδικά στις ΗΠΑ. Μια ενδεχόμενη είσοδος της Apple στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης κυριολεκτικά θα τον απογείωνε.

econews

Σχόλια