Υποπροϊόν τεκίλας και ανακυκλωμένο πλαστικό φτιάχνουν υποκατάστατο του ξύλου

0
153

Το Μεξικό φαίνεται ότι συγκεντρώνει διάφορες πρωτοποριακές εταιρείες στον κλάδο της ανακύκλωσης. Μετά την Ak Inovex, μια εταιρεία που ανακυκλώνει ποσοστό άνω του 90% από οποιοδήποτε είδος πλαστικού χωρίς κατανάλωση νερού μειώνοντας παράλληλα κατά το ήμισυ το κόστος της διαδικασίας χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα μια άλλη εταιρεία χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα πλαστικά και υποπροϊόντα της παρασκευής τεκίλας για να κατασκευάσει ένα υποκατάστατο του ξύλου

Ο λόγος για την εταιρεία Plastinova η οποία έχει αναπτύξει μια καινοτόμο διαδικασία ανακύκλωσης. Στο πρώτο στάδιο της επεξεργασίας συμπυκνώνει αγαύη βαγάσσης, μια ινώδη βιομάζα που παράγεται κατά την παρασκευή τεκίλας και άλλων προϊόντων από φυτά και την ενσωματώνει σε ανακυκλωμένο πλαστικό για να σχηματίσει το υποκατάστατο ξύλου. Το τελικό προϊόν αποτελείται από 10 με 35 τοις εκατό αγαύη.

Για να παρασκευαστεί το υλικό, απομακρύνονται τα σάκχαρα και η αλκοόλη από τη βαγάσση αγαύης και μένουν μόνο οι φυτικές ίνες που ξηραίνονται και αλέθονται σε σκόνη. Στη σκόνη έχει προστεθεί ένας χημικός παράγοντας που της επιτρέπει να ενσωματώσει το ανακυκλωμένο πλαστικό.

Το τελικό προϊόν είναι ισχυρότερο από το ξύλο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Plastinova, και διατίθεται σε κομμάτια που μπορούν να κοπούν ανάλογα με τις ανάγκες του καταναλωτή.

Στη μονάδα μπορεί να γίνει επεξεργασία εκατό κιλών αγαύης ανά 36 ώρες, ενώ χρειάζονται ακόμη μία ημέρα για το τελικό στάδιο της παρασκευής του υποκατάστατου.

Η εταιρεία εξετάζει επίσης την αντικατάσταση της βαγάσσης αγαύης με ίνες καρύδας, καθώς αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αντοχή. Κι αυτό διότι είναι πιο εύκολα διαθέσιμη στο εμπόριο σε σύγκριση με την αγαύη βαγάσσης που διατίθεται αποκλειστικά από εταιρείες παρασκευής τεκίλας που τη χρησιμοποιούν ως καύσιμο για τους λέβητες των αποστακτηρίων.

econews

Σχόλια