Εξόρυξη χρυσού: διχασμός στη Χαλκιδική – Υπέρ της επένδυσης η πλειονότητα

3
485

Δύο παράλληλες συγκεντρώσεις έγιναν χθες το πρωί στη βορειοανατολική Χαλκιδική, κοντά στο εργοτάξιο των Σκουριών η μια υπέρ και η άλλη κατά της επένδυσης εξόρυξης χρυσού από τα μεταλλεία της περιοχής.

—Υπέρ της εξόρυξης

Την κινητοποίηση υπέρ της εξόρυξης χρυσού διοργάνωσε το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων Κασσάνδρας με κεντρικό σύνθημα «Το μέλλον μας και την αξιοπρέπειά μας δεν τα βάζουμε σε διαπραγμάτευση».

Εκτιμάται ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν το σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων με τις οικογένειές τους και κατοίκους της περιοχής. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ματαίωση της επένδυσης χρυσού στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου, Χρήστος Ζαφειρούδας, ζήτησε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές και να βρεθεί η χρυσή τομή προκειμένου να μην ματαιωθεί η επένδυση στις Σκουριές.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων στα μεταλλεία, Γιώργος Χατζής, σημείωσε ότι στη χθεσινή κινητοποίηση πήραν μέρος «εργαζόμενοι στην εταιρεία και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που επιθυμούμε την ανάπτυξη» και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα είναι περίπου 2.000 άτομα και όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, ο αριθμός τους θα φτάσει στους 5.500.

—Κατά της εξόρυξης

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Μεγάλη Παναγιά και στην Ιερισσό έκαναν οι επιτροπές αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική.

Οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το εργοτάξιο στις Σκουριές και έκαναν νέα συγκέντρωση στη διασταύρωση Χοντρό Δέντρο, που οδηγεί στις Σκουριές, φωνάζοντας συνθήματα κατά της επένδυσης και ζητώντας να σταματήσουν άμεσα όλες οι εργασίες.

Στη συνέχεια προχώρησαν μερικά μέτρα προς το εργοτάξιο των Σκουριών και αποχώρησαν, καταγγέλλοντας την αστυνομία ότι δεν τους επέτρεψε να συνεχίσουν, ενώ αργότερα το απόγευμα αποχώρησαν και οι εργαζόμενοι που παρέμειναν εκεί από το πρωί.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας περιφρουρούσαν τις δύο συγκεντρώσεις και απέτρεπαν οποιαδήποτε συνάντηση των διαδηλωτών, ενώ με ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή Αριστοτέλη είχε απευθύνει έκκληση να πρυτανεύσει η λογική και η ψυχραιμία, μακριά από προκλήσεις και ακρότητες.

—Αναμένοντας απόφαση του ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι προσεχώς αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών κατά της  τεχνικής μελέτης εξορυκτικών αποβλήτων  των μεταλλείων χρυσού της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγέλογλου, ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μεγάλης Παναγιάς και εννέα κάτοικοι της Χαλκιδικής, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη του υποέργου «μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών».

—Τι θέλουν οι κάτοικοι;

Η κοινή γνώμη της περιοχής εμφανίζεται διχασμένη, αλλά η αναγωγή των αποτελεσμάτων της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης σε ψήφο υπέρ ή κατά της επένδυσης, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν θετική και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνητικός, δείχνει ότι από τα 16 χωριά του διευρυμένου Δήμου Αριστοτέλη τα 11 είναι υπέρ της εξόρυξης.

Αυτά τα έντεκα ορεινά χωριά αντιστοιχούν στο 66% του συνόλου των ψηφοφόρων του Δήμου.

Τα υπόλοιπα πέντε χωριά, παραθαλάσσια, είναι κατά της επένδυσης, και αντιστοιχούν στο 34% του συνόλου των ψηφοφόρων του Δήμου.

Αναλυτικότερα, στο σύνολο του Δήμου Αριστοτέλη η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με ποσοστό 37% και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο με ποσοστό 33%.

Τα 11 χωρια που υποστηρίζουν την επένδυση έδωσαν ποσοστό 47% στη ΝΔ έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα, τα 5 χωριά που είναι κατά της εξόρυξης, ψήφισαν πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 48% και δεύτερο κόμμα τη ΝΔ με ποσοστό 20%.

econews

3 Σχόλια

  1. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΠΑΡΘΗΚΕ ΟΤΙ ΔΝΕ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΟ ΔΙΚΑsthrio na KRINEI KAI NA PAEI STO MONOMELES …ΒΑΛΤΕ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΕΙΔΗΣΗ

  2. Τέτοιου είδους άρθρα εξυπηρετούν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα από την πλευρά της Εταιρείας και μάλιστα με πολύ ύπουλο τρόπο.

  3. Η πλειοψηφία των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη καταψήφισε το πρώην δήμαρχο κ.Πάχτα που ήταν υπέρ του χρυσού και εξέλεξε τον κ. Μίχο που ήταν εναντίον. Αναλύσεις τέτοιου είδους με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι τουλάχιστον απλοικές αν όχι προβοκατόρικες

Comments are closed.