Εκατόμβη για μαυροδέλφινα ακτή της Νέας Ζηλανδίας

0
12

Μάχη με το χρόνο δίνουν διασώστες και περιβαλλοντιστές στη Νέα Ζηλανδία για να οδηγήσουν στη θάλασσα περίπου 90 εγκλωβισμένα μαυροδέλφινα (Globicephala melas ή φάλαινες πιλότοι στα αγγλικά) κι ενώ ήδη 100 κητώδη έχουν πεθάνει σε ακτή της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας.

Συνολικά μετρήθηκαν 198 μαυροδέλφινα.

Διασώστες και εθελοντές που εργάζονται πυρετωδώς στην περιοχή Φέργουελ Σπιτ κατάφεραν να οδηγήσουν αρκετά κητώδη στα ανοιχτά, αλλά αυτά επέστρεψαν στα αβαθή.

Οι διασώστες προσπαθούν να ηρεμήσουν τα μαυροδέλφινα λούζοντάς τα με νερό κι ενώ έχουν μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν αναμένοντας την παλίρροια. Διαφορετικά θα χρειαστεί να τα θανατώσουν.

Τα θαλάσσια θηλαστικά που πέθαναν εκτιμάται ότι υπέφεραν τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Πρόκειται για το σημαντικότερο αντίστοιχο περιστατικό στη Νέα Ζηλανδία τα τελευταία πέντε με 15 χρόνια, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο έχουν καταγραφεί και το παρελθόν εκβρασμοί κητωδών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα ρηχά νερά της περιοχής προκαλούν σύγχυση στα μαυροδέλφινα και υποσκάπτουν την πλευστική τους ικανότητά. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς αιτίες πίσω από τους μαζικούς εκβρασμούς κητωδών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη,

Όταν εκβραστούν στα αβαθή τότε κινδυνεύουν από αφυδάτωση και ηλιακά εγκαύματα.

Τα μαυροδέλφινα μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα έξι μέτρα και είναι το συνηθέστερο κητώδες στα νερά της Νέας Ζηλανδίας.

econews

Σχόλια